Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Barolo vine

Det siges, at Barolo er vinens konge og kongernes vin. Større bliver det vist ikke. Barolo produceres i den norditalienske region Piemonte, hvor byen Barolo har lagt navn til den ikoniske vin. Hos Philipson Wine finder du et håndplukket udvalg af førsteklasses  Barolo-vin. Se mere herunder.

Vinglas med rødvin og vintønder i baggrunden

Hvad er Barolo?

Italiens berømte Barolo-område er hjemsted for nogle af verdens bedste og mest eftertragtede rødvine. Det er nærmere bestemt i kommunerne Barolo, La Morra, Castiglione Falleta, Monforte d’ Alba og Serralunga d’ Alba, at der produceres Barolo. Disse kommuner ligger i Piemonte i det nordvestlige Italien, hvor der også laves andre store vine.

Barolo produceres på Nebbiolo-druen, som sikrer tanninholdige, kraftige og meget karakterfulde vine. Druen trives i det kølige klima og den kalkholdige jordbund i Piemonte-regionen, men det kræver tålmodighed og dygtighed at dyrke den. Det tager typisk mange år for Nebbiolo-vinstokkene at modne og udvikle de karakteristiske træk, der definerer Barolo-vinen.

Produktionen af Barolo-vin er forholdsvis lille, og derfor er priserne ofte meget høje. Vi er så heldige at importere og sælge fra nogle af de allerbedste Barolo-producenter: Renato Ratti, Conterno Fantino, Poderi Luigi Einaudi, Trediberri og Arnaldo Rivera. Vi tilbyder også Barolo-vine fra kvalitetskooperativet Terre del Barolo, hvor du får rigtig meget vin for pengene.

 

Se hele vores udvalg af rødvin

Mad til Barolo

Barolo er en oplagt madvin. Vinens høje tannin indhold gør den oplagt til kød med fedtkant som Ribeye, entrecote, simreretter, svinekæber og andre lækre retter.

På grund af sin kraftige smag og smagsnuancer, går Barolo godt til retter med hvidløg, sort peber, trøfler og svampe.

Se hele vores udvalg af vin fra Italien

Barolo markerne

Det fantastiske ved Barolo er, at selv de traditionelle producenter laver lette vine på udvalgte marker, så terroir kan smages. Lette marker er typisk fra La Morra (Roche- og Conca-marken) og Barolo (Cannubi- og Brunte-marken).

Ønsker man en mere kraftfuld og mørk Barolo med stort lagringpotentiale, så er det interessant at kigge mod Monforte d'Alba (Ginestra, Bussian Soprana, Mosconi og San Giovanni) og Serralunga d'Alba (Briccolina, Ornato, Rionda, Boscareto, Cascina Francia, Falletto, Marenca, Lazzarito og San Rocco).

Alder på Barolo

Barolo er lavet på Nebbiolo, som er en af de mest tanninrige rødvinsdruer. For at få fuld udbytte af rødvinen, bør Barolo vine derfor ofte ligge 5 år for modernisterne.

Når det gælder topvinen fra de traditionelle Barolo-producenter, er det dog ikke usædvanligt, at du af anmeldere eller sommeliere bliver anbefalet, at de skal ligge køligt i op til 20 år, før de smager bedst. De kan faktisk drikkes helt frem til de er 50 år gamle.

Med vine som Barolo kan det være en fordel at dekantere vinen, før man nyder den, især hvis den er under 10 år gammel.

Hvordan produceres Barolo?

Som bekendt laves Barolo udelukkende på den italienske druesort Nebbiolo. Den blå drue har en tyk skal, der bidrager til et højt tanninindhold og en intens frugtsyre. Navnet “Nebbiolo” skulle efter sigende stamme fra det italienske ord for tåge, “nebbia”, som der er meget af i efteråret, hvor druerne høstes.

På nogle punkter minder Nebbiolo om Pinot Noir, i og med at den er særdeles svær at dyrke, fordi den blomstrer tidligt og modner sent. Til forskel fra Pinot Noir, er der dog ikke rigtig nogen, der har haft held med at producere god Nebbiolo uden for Piemonte.

Nebbiolo stiller høje krav til de vinproducenter, der arbejder med den. For eksempel skal vinmarkerne have en helt korrekt hældning, så druerne får nok lys. Samtidig har Nebbiolo behov for ekstra lagring grundet det høje tanninindhold – mere præcist skal vinen lagres i minimum 24 måneder på fade og 12 måneder på flaske.

Moderne og traditionel Barolo

Groft sagt kan man opdele mange kendte vinområder i nye og gamle skoler, og Barolo er ingen undtagelse. Når det kommer til produktionen af Barolo, kan der observeres to forskellige tilgange: den traditionelle og den moderne.

Traditionalisterne er trofaste tilhængere af områdets gamle vintraditioner, der bygger på årtiers erfaring. Her anvendes store slovenske egetræsfade til lagring af vinene. Den langsomme gæringsproces har til formål at udtrække så meget farve, smag og tannin som muligt. Den traditionelle Barolo er kendt for sin kraftfulde tanninstruktur, høje syre og et behov for lang modningstid for at udvikle sit fulde potentiale.

Modernisterne mente, at den traditionelle tilgang var forældet og for dyr at praktisere, og derfor argumenterede de for, at man skulle følge med udviklingen. De indførte nye teknikker og metoder for at skabe mere drikkevenlige og tilgængelige Barolo-vine. Til fremstilling af moderne Barolo anvendes små, franske barriques inspireret af vinproduktion i Bordeaux. Det bidrager til en mere intens frugtkarakter og blødere tanniner. De mildere tanniner gør også, at vinene kan drikkes noget tidligere.

Fælles for alle Barolo-vine er dog, at de som minimum skal ligge 24 måneder på fade og 12 måneder på flaske, før de sættes til salg. Derfor er Barolo vine altid 3 år gamle, når de bliver sendt ud.

Heldigvis har vi så mange forskellige Barolo-producenter, at du sagtens kan smage både traditionel og moderne Barolo hos Philipson Wine. Blandt de moderne producenter finder du for eksempel Renato Ratti, mens du blandt de traditionelle producenter finder navne som Conterno Fantino, Serio & Battista Borgogno, Arnaldo Rivera, Luigi Einaudi og Trediberri.