Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Rosévin

Rosévin er en populær vin, der kommer i et væld af varianter. Druerne, som den enkelte rosévin er lavet på, dikterer smagen, og vinene kan derfor være alt fra friske, frugtige og sprøde til tørre, aromatiske, fyldige og krydrede. Rosé er desuden kendetegnet ved sin flotte lyserøde farve, men nuancerne kan også variere helt fra lys laksefarvet til dyb rød.

Hos Philipson Wine finder du Danmarks største udvalg af kvalitets-rosé fra hele verden. Du har derfor rig mulighed for at forelske dig i samtlige af vores håndplukkede vine, som du blandt andet kan nyde som velkomstdrinks, til middagen, hyggelige stunder eller større begivenheder.

Hvad kendetegner rosévin?

Rosévin er ikke en blanding mellem rødvin og hvidvin, som nogle måske går og tror. Det er kun roséchampagne, der er undtagelsen. Rosévine fremstilles for det meste af blå druer, hvor skallen får lov at gære med.

Det er netop fra drueskindet, at rosévin får sin karakteristiske lyserøde farve. De blå druer, der anvendes, er de samme, der bruges til at lave rødvin, men ved rosévin får druemosten kun lov at trække farve fra skallerne i kort tid. Det kan være alt fra ganske få timer til nogle dage.

Smagsmæssigt kan der være stor forskel på rosévine. Alt afhængig af druevalg, produktionsproces og druens klima kan smagen strække sig fra det tørre til det søde. De tørre rosévine stammer ofte fra områder, hvor klimaet er køligt, mens de sødere af slagsen som regel har et varmere ophav.

Provence: Rosévinens højborg

Det er umuligt at tale rosé uden at nævne Provence. Fransk rosévin er nærmest indbegrebet af god rosévin, og producenterne i Provence er unægteligt rosévinens ukronede konger. Det var også i denne historiske region i det sydøstlige Frankrig, at rosébølgen startede.

I dag producerer Frankrig over 25% af al verdens rosévin, og de druesorter, der oftest anvendes, er Grenache, Syrah, Mourvèdre og Pinot Noir. Ud over Provence er vinregionerne Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône også kendt for deres produktion af den skønne lyserøde vin.

Hos Philipson Wine finder du et stort udvalg af slotsaftappede og økologiske rosévine fra nogle af de bedste leverandører i Frankrig og resten af verden. Vores sortiment byder blandt andet på førsteklasses rosévine fra Paternal Cassis, Château de Brégançon, Château Barbeyrolles og Château La Tour de l'Evêque.

Hvordan fremstilles rosévin?

Druerne, der bruges til fremstillingen af den pågældende rosévin, har stor indflydelse på smagen. Når det kommer til rosévin, er det oftest druesorterne Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Mourvèdre, Merlot, Cabernet Franc og Syrah, der benyttes, men der findes selvfølgelig undtagelser.

Der findes flere metoder til at fremstille rosévin, men metoderne minder meget om hinanden. Blandingsmetoden er undtagelsen. Den er dog forbudt alle andre steder i EU end i Champagne. De tre metoder, der kan anvendes i forbindelse med produktionen af rosévine, er:

 • Macerations-metoden

 • Direkte pres

 • Saignée-metoden

Marcerations-metoden kaldes også for aftræknings-metoden, og er den oftest benyttede metode til produktion af kvalitets-rosévine. På samme måde som ved fremstillingen af rødvin udbløder skallerne i mosten, efter de blå druer er presset. Man lader skallerne ligge, indtil rosévinen har fået den rigtige farve.

Direkte pres ligner marcerations-metoden, men i modsætning til marcerations-metoden lader man ikke skallerne udbløde i mosten. De fjernes, efter druerne er blevet presset. Metoden giver meget lyse vine på grund af den korte skindkontakt inden gæringen. Det er som regel de mindre tanninholdige druesorter som Gamay og Pinot Noir, der anvendes i forbindelse med denne metode.

Når rosévin fremstilles ved hjælp af Saignée-metoden, betyder det, at der i samme ombæring fremstilles en rødvin. Skallerne udblødes i mosten som ved marcerations-metoden, men tidligt i processen fjerner man en del af den, som herefter vinificeres som rosévin. Den resterende most beholder skallerne og bliver sidenhen til rødvin.

Hvad passer bedst til rosévin?

Selvom rosévin ofte beskrives som den ultimative sommervin og velkomstdrink, kan vinen gå til meget andet end grillmad og hygge på terrassen. Rosévin er nemlig en meget alsidig vin, der går godt i spænd med en lang række forskellige retter. Selvfølgelig afhænger den ideelle kombination af, om du serverer en tør, halvtør eller sød rosé.

En lys, tør rosévin lavet på Grenache- eller Cinsault-druer passer for eksempel godt til lettere retter som fisk og skaldyr, kylling, pasta og salater. De halvtørre rosévine er også velegnede til denne type retter samt asiatiske retter, kød marineret i barbecue og andre sødmefulde saucer eller en frisk dessert med citrus, frugt eller bær. Leder du efter en rosévin til søde desserter og snacks, er det dog generelt en god idé at gå efter de søde af slagsen.

En medium-fyldig eller fyldig rosévin kan være en god ledsager til mere dristige retter. Prøv at servere et glas til din paella, grillede kylling, lam med urter eller endda tapasbordet. De oversøiske rosévine fra eksempelvis Californien, Australien og Chile går godt til mange forskellige typer mad - lige fra krydrede karryretter og grillet laks til bløde oste og modne frugter.

En verden af varianter

Der findes mange forskellige rosévine, og hos Philipson Wine finder du et håndplukket udvalg fra hele verden. Hver rosévin er nøje udvalgt, så du er sikret masser af spændende rosévine af høj kvalitet. Men hvilke typer rosévine kan du egentlig forvente at finde i vores sortiment?

Der er mange faktorer, der har indvirkning på den rosévin, du skænker op i glasset; blandt andet marken, vejret, den enkelte druetype, vinstokkene og høsten. Rosévinen kan være alt fra sød til tør, men de fleste læner sig mod tør. De kan også bevæge sig fra de lette og lyse til de mere fyldige og strukturerede.

Som udgangspunkt finder du de tørre og læskende rosévine inden for Europas grænser, mens rosévine produceret i oversøiske lande som USA og Chile er mere søde og frugtige i deres udtryk. Klima og terroir har altså også en stor betydning for rosévinens smag.

Hvis du er på udkig efter en sød rosévin, skal du umiddelbart kigge efter én, der er fremstillet på druer som:

 • Hvid Zinfandel

 • Hvid Merlot

 • Pink Moscato

De tørre rosévine er derimod lavet på druesorter som:

 • Grenache

 • Sangiovese

 • Syrah

 • Mourvèdre

 • Carignan

 • Cinsault

 • Pinot Noir

 • Mourvèdre

 • Merlot

 • Cabernet Franc

Find din næste flaske vin hos Philipson Wine

Er du også på udkig efter en god rødvin, hvidvin, mousserende vin eller portvin? Hos Philipson Wine finder du en perlerække af kvalitetsvine til skarpe priser. Vi forhandler vine fra nogle af verdens bedste producenter og er tilmed eneimportør af en del af dem.

Med mere end 36 års erfaring på markedet, kan du trygt regne med kun at blive tilbudt det ypperste inden for en bred vifte af forskellige vine. Gå på opdagelse i et stort sortiment af nøje udvalgte kvalitetsvine i forskellige prisklasser.

Hos Philipson Wine er du altid sikret 100% tilfredshedsgaranti, hvilket betyder, at du altid kan returnere din vin. Vi står desuden altid klar til at hjælpe, hvis du har behov for råd og vejledning. Du er mere end velkommen til at henvende dig i vores butik i Kokkedal eller fange os på telefon +45 70 22 68 88. Butikken har fleksible åbningstider, hvilket kan være en stor fordel i en travl hverdag.