Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Riesling hvidvin

Riesling er en af verdens mest anerkendte hvidvinsdruer og lovprises af vinelskere verden over for sin unikke karakter og utrolige alsidighed. Druens høje syreindhold kombineret med en frembrusende frugtsmag skaber en særdeles drikkevenlig vin, der er og bliver en favorit hos mange. Hos Philipson Wine har vi et stort udvalg af verdens bedste hvidvine lavet på Riesling-druen. Se alle Riesling-vine her.

Hvad kendetegner en Riesling vin?

Riesling-druen imponerer med sin kombination af sødme og syre. Noget andet, der kendetegner Riesling, er dens blomsteragtige aroma. Den grønne Riesling-drue er udbredt over det meste af verden, men trives bedst i de køligere klimaer.

Riesling er også kendt for sin enestående evne til at udtrykke sit terroir. I Mosel bliver vinene for eksempel delikate og underfundige med mindre alkoholprocent end de gør i Pfalz, hvor de er krydrede, rige og fyldige.

Tyskland og Østrig er blandt de lande, der er kendt for at producere de allerbedste Riesling-vine. Men Australien og New Zealand er også begyndt at fremstille Riesling-vine, der kun er overgået af deres Chardonnay-vine.

Riesling hører til blandt de aromatiske druesorter, hvilket betyder, at den har let genkendelige aromaer. De fleste vil derfor kunne udpege en Riesling uden nødvendigvis at vide meget om vin. Blandt de aromatiske druesorter finder du for eksempel også Gewürztraminer, Viognier og Sauvignon Blanc.

Se hele vores udvalg af vin

Riesling druens historie

Riesling druen er skabt som en krydsning mellem Gouais Blanc og en ukendt druesort. Det kan muligvis være den vilde druesort Vitis vinefera silvestris, der voksede vildt i skovene omkring Oberrhein i Tyskland.

Her menes Riesling-druen at have sit ophav. Den har ifølge forskellige kilder været dyrket i regionen siden år 1200.

Riesling vin - tør eller sød hvidvin

Hos Philipson Wine kan du være sikker på at få en rig smagsoplevelse, uanset om du vælger en tør eller sød Riesling-vin.

Tyskland har et system, de kalder Prädikat, der angiver sødmegraden på Riesling-vine.  Det er disse angivelser, du skal være opmærksom på, når du vælger, om din vin skal være til den tørre eller søde side. Sødmegraden måles i “Oechsle”:

  • Kabinett: En tør vin med en sødmegrad på 67-82°Oe. Druerne plukkes tidligt, og giver en let og elegant vin i den tørre ende.
  • Spätlese: Spätlese betyder “sen høst”, og de fuldmodne druer skaber en halvsød vin med intensitet og fyldig krop. Vinen indeholder cirka 7% alkohol og har en sødmegrad på 76-90°Oe.
  • Auslese: Auslese betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er fuldt modne. Resultatet er en sød vin med 7% alkohol og sødmegraden 83-100°Oe.
  • Beerenauslese: Denne vin laves fra næsten overmodne druer, der er gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin med 5,5% alkohol og en sødmegrad på 110-128°Oe.
  • Eiswein: Eiswein er en sød vin med samme sødmegrad som Beerenauslese (110-128°Oe) og med cirka 5,5% alkohol. Eiswein laves på frosne druer.

Hvor dyrkes Riesling druen?

De bedste Riesling-vine finder du i køligere klimaer, hvor druen kan få lov at udvikle sig i perfekt balance mellem syre og sødme. Tyskland er det mest kendte område, hvor over halvdelen af verdens Riesling dyrkes.

Selvom Tyskland er hjemsted for Riesling, udvikles der fremragende Riesling-vine mange andre steder i verden. Alsace, som er det eneste sted i Frankrig, hvor der må dyrkes Riesling, producerer flotte og tørre vine. I Østrig har druen også vist sin store klasse, og der laves eminente tørre Riesling-vine i verdensklasse.

Uden for Europa produceres vinen også med stor succes. Den dyrkes blandt andet i koldklima-vindistrikter i USA og Canada, ligesom den også dyrkes i områder af Australien og New Zealand.

Du skal dog ikke gå med Riesling-vine fra de helt varme områder, da der er stor risiko for at druen overmodnes i disse områder. Og en overmodnet drue skaber en ubalanceret Riesling-vin.

 

Hvilken mad passer til Riesling?

Med sin frugtige sødme og høje grad af syre har Riesling en helt speciel stil. På grund af de varierende sødmegrader kan vinene bruges i mange forskellige sammenhænge. Nyd dem blandt andet til lette sommerretter, skaldyr og fisk samt krydret asiatisk mad.

Vinens alsidighed gør altså, at den kan serveres til mange retter. Dog gør Riesling sig særligt godt som ledsager til skaldyr, hvid fisk og sushi. Herudover passer den også rigtig godt til fede flødeoste.

Find din yndlingsvin

Gå på opdagelse i vores store udvalg, og find din nye favorit-Riesling. Du kan blive klogere på de mange forskellige vine inde på deres produktsider, hvor du blandt andet kan læse om vinens oprindelse, aromaer, og hvilken mad de går specielt godt til.

Hos Philipson Wine finder du også mange andre hvidvine fra nogle af verdens bedste producenter. Du kan også udforske vores spændende sortiment af nøje udvalgt rødvinrosévinChampagne og portvin.

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe til os på telefon 70 22 68 88. Vores erfarne medarbejdere sidder altid klar med anbefalinger og gode råd, så du kan få hjælp til at vælge den helt rigtige flaske vin.

Tysk Riesling

Tyskland er kendt som Riesling-vinens hjemland og har en lang og stolt tradition for at dyrke druesorten. Derfor er det ikke overraskende i en lang række tyske vinregioner, at vi finder nogle af de bedste eksempler på, hvad denne ædle druesort kan præstere. Især områder som Mosel, Rheingau, Rheinhessen og Pfalz er kendt for at producere enestående Riesling.

Tysk Riesling er kendt for sin elegance, forfriskende syre og evne til at udtrykke sit terroir. Riesling-vine fra Tyskland spænder fra tørre og mineralske til halvsøde og søde varianter. Det er dette brede spænd, der gør tysk Riesling så spændende og eftertragtet af vinelskere over hele verden.

Alsace-Riesling

Den verdenskendte franske vinregion Alsace er det eneste sted i Frankrig, hvor det er tilladt at dyrke Riesling. Sammenlignet med tysk Riesling er Riesling-vine fra Alsace ofte mere tørre i stilen og uden så meget restsukker. Nogle af de bedste vine har en dejlig fylde, der skyldes en relativ høj alkoholprocent.

Det er dog ikke kun tør Riesling, der fremstilles i Alsace. Ligesom Tyskland har Alsace nemlig også deres sødere udgaver af Riesling som for eksempel den senhøstede Vendage Tardives og den endnu sødere Sélection de grains nobles.

Riesling druens smag og aroma

Modsat Chardonnay-vin adskiller Riesling-vin sig ved, at den sjældent fadlagres. Det medfører et meget rent udtryk, og den naturlige gæring bidrager til den karakteristiske frugtige stil. Selvom den sjældent fadlagres, egner den sig utroligt godt til lagring i flasken. Den kan endda lagres i lang tid og i nogle tilfælde op til flere årtier.

Riesling er en drue, der modnes sent, og den kan udvikle sig til vine, som både er komplekse, friske og unge. Når vinen er ung, vil aromaen være præget af grønne æbler, citrus og hvide blomster. Når vinen er modnet, vil den i højere grad få karakteriske noter af petroleum, som du også kan finde i Riesling-vine fra varmere lande og områder.

Derudover fremstilles der også dessertvin på Riesling. Det er en af de få sorter, der giver fremragende resultater, uanset om den dyrkes som tør eller sød hvidvin.