Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Pinot Noir

Pinot Noir er kendt og elsket verden over. Det er den mest anvendte drue i den populære vinregion Bourgogne, hvor den associeres med de helt store rødvine. Den forførende og temperamentsfulde drue har en stor fanskare og betragtes som en af verdens bedste druesorter. Hos Philipson Wine finder du et imponerende udvalg af Pinot Noir-vine til enhver smag og ethvert budget.

Hvad er Pinot Noir?

Pinot Noir er en druesort, der er kendt for at være utrolig alsidig, men også skrøbelig og svær at dyrke. Det er nærmest et mirakel, at druen findes endnu. Den kan være meget vanskelig at have med at gøre for både vinbønder og vinproducenter, men er uden tvivl besværet værd.

Pinot Noir-druen kræver et køligt og stabilt klima for at kunne trives optimalt. Den har en fin og tynd skal, der gør, at den er meget følsom over for vejrforhold, klima og jordbundstyper. Ydermere gør den tynde skal også, at druen har svært ved at bekæmpe sygdomme, der let kan inficere de tætte drueklaser. Pinot Noir-druen skal derfor håndteres nænsomt – både når det kommer til dyrkning og høst.  

 

Pinot Noir-druen er ikke kun forbeholdt rødvine – du finder også den populære drue i alt fra rosévine til Champagner. Gå på opdagelse i de bedste Pinot Noir-vine fra lande som Frankrig, Argentina, USA og New Zealand.

Se hele vores udvalg af vin

Vinglas med rødvin og vintønder i baggrunden

Hvad smager Pinot Noir af?

Som med alt andet vin, afhænger smagen selvfølgelig af flere forskellige faktorer. Druen kan antage forskellige udtryk, alt efter hvor den er høstet, og hvilke vejrforhold den er dyrket under. Pinot Noir er nemlig en drue, der tydeligt viser sit terroir. En Pinot Noir-vin afslører nådesløst, hvor den kommer fra samt de beslutninger, der er blevet truffet i dyrkningsprocessen.

Den røde drue er let og sød i sin smag og er ofte karakteriseret ved en forfriskende aroma. Pinot Noir-vine kan dog bærer præg af flere forskellige smagsnuancer som:

  • Skovbær

  • Kirsebær

  • Jordbær

  • Solbær

  • Brombær

  • Blommer

  • Skovbund

  • Svampe

Find din yndling-variant af Pinot Noir vin

Hos Philipson Wine kan du finde et stort udvalg af Pinot Noir vin fra forskellige områder og lande. Du kan derfor gå på opdagelse her på siden og finde en Pinot Noir vin (eller flere), som passer til dig. Hvis du gerne vil have mere viden om de forskellige vine, kan du læse mere om dem, inde på de deres produkt-sider. Her kan du blandt andet læse om vinenes oprindelse, aromaer og hvilken mad, de går specielt godt til.

Pinot noir druen i andre vine

Pinot noir druen benyttes ikke kun til at lave de ekstremt populære rødvine, men benyttes faktisk også i andre kendte vine og champagner. Derfor er pinot druen altså utrolig alsidig. Den benyttes for eksempel i den verdenskendte champagne Dom Perignon, og ellers benyttes den også i mange franske rosé-vine. 

Hos Philipson Wine er der altid hurtig levering og 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88

Dyrkning af Pinot Noir

Pinot Noir er vanskelig at dyrke og fremstille. Den betragtes således som en skrøbelig druesort. Den er ofte høj på syre, og med et moderat indhold af tannin. Druen trives bedst i et køligt klima på en jordbund med indhold af kalk og limsten.

Bourgogne har optimale forhold for dyrkning af Pinot Noir

Højborgen for dyrkning af Pinot Noir vin er Bourgogne, hvor der også eksisterer et godt klima og en jordbund, som passer til druen.  

I Bourgogne kan Pinot Noir således give fantastiske resultater på vinmarkerne. Druens skal er tynd, og modsat andre druesorter, kommer Pinot Noirs farve og tannin fra skindet. Da høstudbyttet af Pinot Noir druer ikke er særlig stort, er Pinot Noir-vinene ofte dyre.

 

Da Pinot Noir er en meget sart og let druesort, betyder dette, at den er ekstremt følsom over for sin klima- og dyrkningsforhold. Det vil sige, at druen ikke kan dyrkes i varme områder eller lande. Altså har Spanien, Argentina og Sydafrika ikke mulighed for at dyrke druen, da de varme forhold simpelthen vil ødelægge smagsnuancerne. 

Til trods for druens skrøbelige natur, bliver der også dyrket Pinot Noir ude for Frankrigs grænser. Som regel dyrkes den i klimaer med lidt køligere vækstsæsoner, som minder om klimaet i fødeegnen, Bourgogne. Hvis der er for varmt, risikerer man nemlig at ‘koge’ de fine og delikate smagsnuancer væk. 

Vindyrkerne i de varme oversøiske lande, har således måtte finde områder, hvor der kommer nedkøling fra luft og hav. Eksempelvis minder Oregons klima utroligt meget om det man finder i Bourgogne, og i et land som New Zealand kan dyrke druen i nærmest alle dets vinområder.

Pinot Noir til maden

Pinot Noir er en meget tilgivende drue at have med at gøre, når det kommer til mad. Den passer nemlig ind i stort set alle kulinariske hjørner. Det lave niveau af tanniner og den lyse frugt kan fint favne alt fra de salte elementer fra det spanske tapas køkken til de krydrede og stærke elementer fra Asien.

Syren matcher blandt andet tomatbaserede retter, og i retter med meget fedt fungerer syren næsten som et rensende element for ganen. Når en Pinot Noir har nogle år på bagen, er den desuden et ideelt match til svampe og kan også sagtens gå til oste. For at få den ultimativt bedste smagsoplevelse bør du nyde din Pinot Noir i et stort, klokkeformet glas, som kan samle alle de fantastiske aromaer.

Der findes nærmest en Pinot Noir-vin til ethvert måltid, og det er den perfekte undskyldning for at gå på opdagelse i det store udvalg af Pinot Noir-vine, som du finder hos Philipson Wine. Vil du vide mere om, hvilken mad Pinot Noir går godt til, så kan du med fordel læse vores guide om den noble Pinot Noir-drue.

En drue med historie

Pinot Noir er en af verdens ældste druer, og druen anses for at være en af de tre stamfædre til de druesorter, vi har i dag. De to andre er Savagnin og den næsten uddøde Gouais Blanc. Efter sigende har Pinot Noir sine rødder i Bourgogne, og meget tyder på, at druen er op imod 2000 år gammel og kan dateres tilbage til Romertiden. 

Druen vandt særligt indpas i Middelalderen, hvor kirken og adelen dyrkede den på udvalgte jorder. Gennem flere århundreder blev Pinot Noir produceret af franske munke i Bourgogne. De lagde en ære i at fremstille Pinot Noir-vin af høj kvalitet og var meget bevidste om druens skrøbelighed. På baggrund af dette kortlagde de forskellige jordbundsvariationer i mange af deres vinmarker.

De franske munke var de første til at klassificere vinene og bestemme, hvilke lande der havde de bedste betingelser for dyrkningen af Pinot Noir-druer. Derved blev de forgangsmænd for Cru-klassificeringen, som den dag i dag bruges i Bourgogne.

 

Køb Pinot Noir-baserede vine hos Philipson Wine

Mange forbinder typisk Pinot Noir med en god og fyldig rødvin, men faktisk kan druen bruges til at fremstille flere slags vin. For eksempel benyttes druen ofte til at lave fantastiske Champagner og sprøde rosévine.

Hos Philipson Wine finder du naturligvis et hav af eftertragtede rødvine lavet på Pinot Noir-druen. Du kan helt ekstraordinært købe vine fra blandt andet Domaine Fourrier, Domaine Frédéric Esmonin og Domaine Henri Boillot. Gå på opdagelse i vores nøje udvalgte Pinot Noir-vine, og find din nye favorit i dag.

Pinot Noir er en unik drueoplevelse

Vine lavet på Pinot Noir kan fremstå i mange forskellige former, afhængig af sin geografiske oprindelse og fremstillingsmetode. Kombinationen af elegant frugt, svag farve og blid tanninstruktur er ofte en fællesnævner for vinene. 

Pinot Noir har en fremragende bouquet og smags-rigdom, hvor skovbund, bærsødme fra røde bær og lette animalske noter, er de typiske smagsnuancer, som med alderen kan ændre sig til noget mere svampet og komplekst.

Den ædle drue har været med til at skabe Bourgognes ry som værende en af verdens bedste rødvins-områder. Dette har medført at Bourgogne Pinot Noir er blandt de dyreste og mest eftertragtede rødvine i verden. Der er derfor ikke noget at sige til, at Pinot Noir er en yndling blandt mange vinkendere.

Hvad minder om Pinot Noir

Det er som nævnt, de lande med lidt køligere luftlag, som har mulighed for at dyrke pinot noir druen. Dog er selve navnet “pinot noir” den franske udgave af vinen. Hvis man søger en vin med samme lette noter, som pinot noir vinen, kan man derfor ty til spätburgunder druen, som er identisk til pinot noir druen.

En af de tre stamfædre - En gammel og stolt drue

Pinot Noir er en af de ældste vindruer, som er overlevet til den dag i dag. Efter sigende, er den helt op til 2000 år gammel. For at få en fornemmelse for, hvor gammelt det er i vinverden, er Cabernet Sauvignon (verdens mest dyrkede druesort) kun et par hundrede år gammel. 

Den anses også for at være en af de tre ‘stamfædre’ til de vindruer vi har i dag. De andre er den næsten uddøde Gouais Blanc og Savagnin. 

Pinot Noir menes også at være forfader til Chardonnay, Syrah, og Gamay-druerne.