Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Sauvignon Blanc hvidvin

Sauvignon Blanc er ligesom Chardonnay, en af verdens mest anvendte druesorter til fremstilling af hvidvin. Sauvignon Blanc udmærker sig ved at være en elegant, sprød og super frisk vin, som alle med en forkærlighed for hvidvin bør kende til.

Sauvignon Blanc vine hos Philipson Wine

Vi har hos Philipson Wine et stort udvalg af lækre Sauvignon Blanc vine fra nogle af de førende vinproducenter. Find blandt andet vin fra topproducenterne:

Se vores flotte udvalg af kvalitetsvin

Find din favorit Sauvignon Blanc hvidvin

Gå på opdagelse i vores store udvalg af Sauvignon Blanc vine. Du kan læse om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad den passer særligt godt til inden på vinens produktbeskrivelse. 

Er du vild med hvidvin? Så se vores store udvalg af hvidvine her.

Hos Philipson Wine tilbyder vi altid hurtig levering samt 100% tilfredshedsgaranti.

Sauvignon Blancs druens historie

Sauvignon Blanc stammer oprindeligt fra Loire, men er i nyere tid blevet enormt populært i eksempelvis New Zealand. Tidligere mente man, at druen stammede fra Bordeaux men nyere DNA forskning har dokumenteret, at druen kommer fra franske Loire.

‘Sauvignon’ betyder ‘vild’ på fransk, mens ‘blanc’ betyder ‘hvid’. Oversæt til dansk bliver det til "vild hvid". 

Hvilken mad passer til Sauvignon Blanc?

Sprød, frisk og elegant! Noget af det specielle ved denne drue er de urteagtige smagsnuancer, som druen besidder. I smag og duft er Sauvignon Blanc ofte tørre, friske og mineralske med en medium krop og fylde.  

Netop af den årsag passer druen perfekt til retter, hvor grønne urter indgår. Ligeledes går Sauvignon Blanc rigtig godt i spænd med lyst kød som kylling eller kalkun. Fisk eller skaldyr vil også være perfekte ledsagere til vinen. Men du kan bestemt også nyde den som en aperitif.

Hvordan smager Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc er en lækker og aromatisk hvidvinsdrue, der ofte vil have en medium-fyldig smag og høj syre. Den høje grad af syre giver druen det meget friske udtryk, som Sauvignon Blanc er kendt for. Fordi den er så frisk, er den også kendt for at være bedst, når den drikkes ung. Hvis vinene fadlagres meget, vil det nemlig dæmpe druens særlige karakter. 

Duften og smagen vil typisk være præget af en urtet karakter, hvor bl.a. hyldeblomst og syrlige frugter træder frem. Hvilke syrlige frugter, der træder frem afhænger i høj grad af det område, som druen er dyrket i. 

I køligere områder bærer vinen præg af frugter som citron, lime og stikkelsbær. Hvis vinen derimod er dyrket i et varmere klima, vil det præge vinens smag og duft, som får smagsaroma af tropiske frugter, som ananas, kiwi og grapefrugt.

 

Forskellen på fransk og New Zealands Sauvignon Blanc & Chardonnay

Forskellen på Sauvignon Blanc og Chardonnay er, at Sauvignon Blanc er en aromatisk drue, og Chardonnay er en ikke-aromatisk drue. At en drue er aromatisk betyder, at den har en masse klassiske kendetegn. Sauvignon Blanc har kraftige og intense dufts- og smagsnoter uandet hvilket klima og terroir den dyrkes i. En drue som Chardonnay er egentlig ganske smagløs i sig selv. Derfor bliver Chardonnay vin enormt præget af det klima og terroir druen dyrkes på. 

Det betyder dog ikke, at der ikke kan være stor forskel på Sauvignon Blanc fra Frankrig, og Sauvignon Blanc fra New Zealand. Men det betyder, at med Sauvignon Blanc er der nogle fælles karaktertræk uanset, om vinen kommer fra Frankrig eller New Zealand.  

De klassiske Sauvignon Blanc vine fra Loire er kendte for deres tørre og mineralske smag, hvor de New Zealandske er mere tropiske i smagen.

 

Hvor dyrkes Sauvignon Blanc?

Oprindeligt kommer druesorten fra Loire i det nordvestlige Frankrig, hvor den er grundstenen bag de særdeles populære vine fra Poilly-Fumé og Sancerre. Den dyrkes ligeledes i stor stil i Bordeaux, hvor den dog sjældent står alene, men ofte blandes med Semillon. Flere og flere hvidvine bliver også lavet på Sauvignon Blanc i Entre-Deux-Mers og Pessac-Léognan. 

Men druen dyrkes også uden for Frankrigs grænser. Faktisk nærmest overalt i vinverden. 

Årsagen til den store udbredelse af druen, skyldes i høj grad den store succes man har haft med at dyrke druen i New Zealand. Her blev den plantet for første gang i Marlborough i 1972. Selvom det er knap 50 år siden, er det i vinverden ganske kort tid. Alligevel er det lykkedes at lave rigtig lækker vin, som også har fået stor succes.