Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Riesling dessertvin

Riesling vin bliver verden over opfattet som den absolut mest noble og unikke grønne druesort. Druens høje syreindhold kombineret med en meget frembrusende frugtsmag skaber en utrolig drikkevenlig vin. Hos Philipson Wine har vi et attraktivt udvalg af verdens bedste dessertvine lavet på Riesling-druen. Se alle Riesling dessertvine her.

Hvad kendetegner en Riesling vin?

Riesling druen imponerer med sin kombination af sødme og syre. Den er en af de helt store druesorter, der begejstrer med sin karakteristiske blomsteragtige parfume. Den grønne Riesling drue er udbredt over det meste af verden. 

Riesling vine varierer i smag afhængigt af hvilket klima druen bliver dyrket dyrket i. I Mosel bliver vinene delikate og underfundige med mindre alkoholprocent end de gør i Pfalz, hvor de er krydrede, rige og fyldige.

Tyskland og Østrig er kendte for at producere blandt de allerbedste Riesling vine. Men Australien og New Zealand er også begyndt at dyrke Riesling vine kun overgået af Chardonnay vine.

Riesling druens historie

Riesling druen er skabt som en krydsning mellem Gouais Blanc og en ukendt druesort. Det kan muligvis være den vilde druesort Vitis vinefera silvestris, der voksede vildt i skovene omkring Oberrhein i Tyskland. 

Her menes Riesling-druen at have sit ophav. Den har ifølge forskellige kilder været dyrket i regionen siden år 1200.

Se hele vores udvalg af vin

Hvilken mad passer til Riesling?

Druens frugtige sødme og høje grad af syre betyder, at Riesling har en helt speciel stil. På grund af sine mange sødmegrader kan vinene bruges i mange forskellige sammenhænge. Nyd den blandt andet til lette sommerretter , skaldyr og fisk og krydret asiatisk mad.

Riesling gør sig særligt godt til skaldyr, hvid fisk samt sushi. Riesling passer også rigtig godt til fede flødeoste.

Find din yndlings-variant

Gå på udgik i vores store udvalg, og find en Riesling (eller flere), som passer til dig. Du kan blive klogere på alle vores vine, og inde på de forskellige produkt-sider, kan du læse om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad de går specielt godt til. 

Hos Philipson Wine er der altid gratis fragt og 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88

Riesling vin - sødmegrader

Tyskland har et system de kalder Prädikat, som angiver sødmegraden på Riesling vine. Sødmegraden måles i “Oechsle”:
 

  • Kabinett: En tør vin med 67-82°Oe - druerne plukkes tidligt, og giver en let og elegant vin i den tørre ende.
  • Spätlese, betyder “sen høst”, og de fuldmodne druer skaber en halvsød vin med intensitet og fyldig krop med ca 7% alkohol, og sødmegrad 76-90°Oe.
  • Auslese betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er fuldt modne. Resultatet er en sød vin, med 7% alkohol, og sødmegrad 83-100°Oe.
  • Beernauslese, laves fra næsten overmodne håndplukkede druer, der gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin, med 5,5% alkohol og sødmegrad 110-128°Oe..
  • Eiswein, er en sød vin med samme sødmegrad 110-128°Oe og med ca 5,5% alkohol. Derudover skal druerne have frost.

Hvor dyrkes Riesling druen?

De bedste Riesling vine finder man i køligere egne, hvor druen kan udvikle sig i perfekt balance mellem syre og sødme. Tyskland er det mest kendte område, hvor over halvdelen af verdens Riesling dyrkes. 

Selvom Tyskland er hjemsted for Riesling, udvikles der fremragende Riesling mange andre steder i verden. Alsace, som er det eneste sted i Frankrig, hvor der må dyrkes Riesling, producerer flotte og tørre vine. I Østrig har druen også vist sin store klasse, og der laves eminente tørre Riesling-vine i verdensklasse.

Uden for Europa produceres den også med stor succes. Den dyrkes bl.a. i koldklima-vindistrikter i USA og Canada, ligesom den også dyrkes i områder af Australien og New Zealand. 

Man skal dog ikke gå med Riesling-vine fra de helt varme områder, da der er stor risiko for at druen overmodnes i disse områder. Og en overmodnet drue skaber en ubalanceret Riesling-vin.

Riesling druens smag og aroma

Modsat Chardonnay vin adskiller Riesling vin sig ved, at den sjældent fadlagres. Det medfører et meget rent udtryk og den naturlige gæring bidrager til den frugtige stil. Selvom den sjældent fadlagres egner den sig utroligt godt til lagring i flasken. Den kan endda lagre i lang tid og i nogle tilfælde op til flere årtier.

Det er en drue, der modnes sent, og den kan udvikle sig til vine, som både er komplekse, friske og unge. Når vinen er ung, vil aromaen være præget af grønne æbler, citrus og hvide blomster. Når vinen er modnet, vil den i højere grad få karakteriske noter af petroleum, som man også kan finde i Riesling vine fra varmere lande og områder. 

Derudover fremstilles der også dessertvin på Riesling. Det er en af de få sorter, der giver fremragende resultater, når den dyrkes som både en tør og sød hvidvin.