Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Vin fra Bordeaux

Hos Philipson Wine finder du Danmarks største udvalg af de legendariske Bordeaux-vine. Med den historiske 1855-klassikation tog Grand Cru-Classé slottene fra. Men Bordeaux vine er mere end Château Lafite-Rothchild og Château Margaux. Fra aristokratisk Cabernet-domineret vin fra den venstre breds berømte grus til den højre breds Merlot, fadlagret Sauvignon Blanc og Sémillon – Bordeaux har det hele.

Hvad kendetegner en Bordeaux?

Bordeaux er verdens vigtigste vinregion og er både et forbillede og en målestok for mange vinområder rundt omkring i verden. Regionen med de maleriske vinslotte er indbegrebet af fransk prestige og eksklusivitet.
 
I rødvinene fra Bordeaux er det typisk Merlot eller Cabernet Sauvignon, der danner grundstammen. Druerne blendes for det meste sammen alt efter, hvad området, producenten og ikke mindst årgangen dikterer. De to druesorter kombineres enten med hinanden eller hver for sig med de andre tilladte sorter Cabernet Franc, Carmenère, Malbec og Petit Verdot.
 
Merlot trives især på den højre bred, hvor vine som Pomerol og St. Émilion primært fremstilles på druesorten. På venstre bred er det derimod Cabernet Sauvignon, der definerer de mange Cru’er.
 
Selvom Bordeaux hovedsageligt forbindes med store, famøse rødvine, fremstiller den verdenskendte vinregion også hvidvine med stort potentiale. De vigtigste druer i produktionen af hvid Bordeaux er Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle. Druerne anvendes både til tørre hvidvine og søde dessertvine. Når det kommer til tør hvidvin, er der to dominerende stilarter. Den ene er let og frugtig, mens den anden er rig og cremet.

Se hele vores udvalg af vin

Højre- og venstrebred i Bordeaux

Bordeaux deles for det meste op i højre og venstre bred af floden Gironde, og der dyrkes vine på begge sider. Den højre bred repræsenterer appellationer som Pomerol og St. Émilion, mens den venstre bred består af Médoc og Graves, der dækker over verdenskendte Cru’er som St. Julien, Margaux, Pauillac og St.-Estèphe.

Forskellen på højre og venstre bred findes i jordbunden. Venstre bred har en jordbund, der primært består af et dybt lag grus, hvilket nærmest piner vinstokkene til at søge dybt efter næring. Det unikke terroir afstedkommer derfor typisk vine, der er meget rige på tannin og har et stort lagringspotentiale. Jordbunden på højre bred indeholder langt mere ler og kalksten end jordbunden på venstre bred, hvilket generelt giver mere tilnærmelige og bløde vine.

Som hovedregel er venstre breds vine mere elegante, tanninholdige og kraftige og kræver ofte nogle år i kælderen, før de nydes. Hvis de nydes unge, anbefales det at dekantere vinene. Højre breds vine er ofte mere runde, bløde, mørke og fede i udtrykket. Her anbefales det også at dekantere vinene, hvis de er unge.

Klassificering af Bordeaux-vin

Vinene fra venstre bred er klassificeret efter den kendte 1855-klassifikation, der blev etableret ved verdensudstillingen i Paris i 1855. I modsætning til Bourgogne klassificeres den enkelte producent frem for de enkelte marker. Klassifikationen opdeler producenterne fra 1. Cru Classé til 5. Cru Classé, hvoraf 1. Cru Classé er bedst.

Siden 1855 er klassifikationen kun blevet revideret to gange. Der er dog sket meget siden da, og nogle af de lavere rangerende slotte laver i dag bedre vin end højere rangerende slotte. Desuden var der utrolig mange slotte, der ikke kom med i denne klassifikation, hvorfor man i 1932 lavede Cru Bourgeois-systemet, som siden er blevet revideret mange gange.

Vinene fra højre bred indgår ikke i 1855-klassifikationen. Pomerol har ikke nogen klassificering, men vinene har ekstremt høj kvalitet og er meget efterspurgte. Saint-Émilion har deres egen klassifikation, der i modsætning til 1855-klassifikationen tages op til revision hvert tiende år. Vinene angives dog også i forskellige Grand Cru Classé-niveauer: Premier Grand Cru Classé, som yderligere opdeles i en klasse A og B, og den almindelige Grand Cru Classé.

Bordeaux for enhver pengepung

Bordeaux-vine er kendt for at være blandt de dyreste i verden, og i de senere år har flere årgange opnået astronomiske priser på auktioner. Heldigvis findes der også mange andre fremragende vine fra Bordeaux, som du kan opleve uden at sprænge budgettet – tag blot et kig på vores udvalg.

Hos Philipson Wine har vi opbygget stærke relationer til nogle af de vigtigste slotte i Bordeaux. Det betyder at vi  kan tilbyde vine, der tilfredsstiller enhver pengepung. Vi tilbyder eksklusive Bordeaux-årgange samt Bordeaux-vine til meget attraktive priser. Vores sortiment af de ædle Bordeaux vine kan kun praktiseres, fordi vi har handlet, inden andre har fået øjnene op for disse vine.

Specielt Philipson Wines samarbejde med Domaine Fabres slotte som Château Lamothe-Cissac, Château La Tonnelle, Château Fonsèche, Château Le Chêne og nyankomne Château la Tour de By er gode eksempler. Her er tale om slotsaftappede Bordeaux-rødvine fra en række berømte slotte, som producerer høj value-for-money.