Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Chardonnay vine

Chardonnay er den mest udbredte og beplantede grønne druesort verden over. Den store geografiske udbredelse er med til at give mange forskellige typer vin med meget varierende smagsnoter, der i høj grad bliver præget af det klima, som druen dyrkes i. Derfor er Chardonnay også kendt som en drue med mange ansigter.

Hvad kendetegner en Chardonnay vin?

Chardonnay er en druesort, der dyrkes i mange vinproducerende regioner verden over. Druen er kendt for sin alsidighed, og den giver alt fra tørre, mineralske vine til rige, fede og fadlagrede vine. Druen er en krydsning af den blå drue Pinot Noir og den hvide Gouais Blanc. Ligesom Pinot Noir skulle Chardonnay efter sigende stamme fra Bourgogne.

Chardonnay er en ikke aromatisk drue, hvilket betyder, at den ikke dufter og smager af særligt meget i sig selv. Derimod påvirkes den af vinificeringen og det klima, som druen dyrkes i. Derfor har Chardonnay-vine meget forskellige udtryk, smage og dufte.

Chardonnay kan overordnet inddeles i to stilarter. Der er de lyse, stringente, sprøde og friske vine, som lagres i ståltanke. Og så er der de fede og voluminøse, som lagres på træfade, der bidrager til den karakteristiske fyldige og smøragtige smag.

De friske Chardonnay-vine egner sig særligt godt som aperitif eller til lette retter, hvor de fede Chardonnay-vine især passer godt til retter med lyst kød, fisk og skaldyr.

Se hele vores udvalg af vin

Find din favorit Chardonnay vin

Hele året rundt har vi et stort udvalg af Chardonnay-vine fra hele verden. Der er noget til enhver lejlighed, smag og pengepung. Du kan blive klogere på alle vores Chardonnay-vine ved at klikke ind på hvert enkelt produkt. Her finder du blandt andet information om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad, som den går specielt godt til.

De berømte områder

Chardonnay-druen hører til blandt de bedste tørre hvidvine i verden. I Europa er Chardonnay et synonym med topkvalitet med associationer til hvidvin fra Bourgogne. Hos Philipson Wine har vi et bredt udvalg af Chardonnay-vine fra nogle af de mest berømte producenter.

I 1987 startede vi med at importere Chardonnay-vine fra Bourgogne. Vi er så heldige at importere nogle af de allerbedste producenter, herunder Domaine Henri Boillot i Meursault, Domaine Marquies Angerville i Volnay og Domaine du Clos Salomon.

Californien er også ophav til mange kendte Chardonnay-vine fra Monterey Bay, og Russian River i Sonoma, hvorfra vi fører vine fra Paul Hobbs, Fullerton Wines, Ryder Estate og DeLoach.

Chardonnay til maden

Chardonnay har altid været blandt verdens bedst sælgende vin - og det er med god grund. Druens alsidighed i stil og udtryk gør nemlig, at den passer til det meste mad.

Afhængig af det klima, vinen kommer fra, og den vinificering vinen har gennemgået, er der stor forskel på vinens smagsprofil. Dog kan du bruge denne tommelfingerregel: De sprøde og friske Chablis-hvidvine passer godt til skaldyr og fisk, hvorimod de tunge og egefadslagrede vine går godt til lyst eller grillet kød.

Chardonnay - en hvidvin med mange muligheder

De lyse og sprøde Chardonnay-vine er ofte kendetegnet ved eksempelvis Chablis-vinene fra Bourgogne og de tørre Champagne-vine, som lagres på rustfri ståltanke. Resultatet bliver en langt mere frisk udgave, der har en høj frugtsyre.

Druerne til de friske og sprøde vine kommer oftest fra køligere klimaer. Det giver elegante vine, som typisk har en smag af grønne æbler, citrus og lime. Jordbunden spiller også en stor rolle, når det kommer til Chardonnay-vines smag. En jordbund bestående af kalksten vil for eksempel give vinene en kalket og mineralsk smag.

De fede og voluminøse Chardonnay-vine kommer typisk fra Californien. De er kendetegnet ved at være lagret på egefade, hvilket giver en fed, toastet og smøragtig smag, som vi kender det fra de klassiske fadlagrede Chardonnay-vine.

Især de amerikanske fade har en tendens til at understøtte sødmen og fedmen i vinen. De fede og voluminøse Chardonnay-hvidvine er også kendt for at indeholde mindre syre og en smag af modne frugter og gul fersken.

Smag og aroma

Som tidligere nævnt er Chardonnay-druen i sig selv ganske smagsneutral. Derfor udvikler den smag på to måder. Dels via jordbunden, som druen dyrkes på, kombineret med det klima, den dyrkes i, og dels via vinificeringen – altså om den for eksempel har været fadlagret hos vinproducenten. Chardonnay kan udmønte sig i mange forskellige smags- og duftnuancer, lige fra grønne æbler til ananas.

Overordnet set udvikler druen en meget kraftig syre i de køligere klimaer, mens det varme klima resulterer i mere fede og tunge vine, der som oftest vil have et ganske lavt niveau af syre.

Meget af Chardonnay druens smag præges af produktionsprocessen. Og her er der et utal af forskellige processer, som giver forskellig smag og duft. I druens hjemegne, Chablis og Bourgogne, skabes der ofte meget komplekse, friske og mineralske vine. Her vil der tit være tilføjet nøddeagtige smags- og duftnoter til vinen.

Oversøisk Chardonnay lagres ofte i lang tid på egetræsfade. Den amerikanske eg, som fadene er lavet af, tilfører vinen en krydret smagsprofil. Samtidig anvendes der tit en særlig aromatisk gær, der er med til at trække mere aroma ud af druerne. Det er med til at skabe det meget frugtige udtryk, som man tit finder i oversøiske Chardonnays.