Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Cava

Cava er mere end bare mousserende vin. Den er intet mindre end en sprudlende stjerne fra Spanien, der gang på gang imponerer med sin elegante karakter og fine bobler. Hos Philipson Wine tilbyder vi et eksklusivt udvalg af Cava, så du kan opdage forskellige stilarter og opleve den autentiske smag af den skønne spanske klassiker.

Hvad er Cava?

Cava er Spaniens svar på mousserende vin, ligesom Frankrig har Champagne, og Italien har Prosecco. Cava leverer fantastiske smagsoplevelser til en overkommelig pris og er ofte en del billigere end eksempelvis Champagne. Vinene kommer primært fra Penedès-området lidt vest for Barcelona i Catalonien i det nordøstlige Spanien.

Det er her hovedparten af Spaniens Cava bliver produceret. Det er faktisk op imod 95% af al Cava, som produceres i Penedès-området. Arealmæssigt er det et af de største vindistrikter i Europa, og det er velbesøgt af turister fra hele verden. Det er også i Penedès, at nogle af de dyreste og bedste spanske Cavaer fremstilles.

Historien om Cava

Cava har en lang historie, der går tilbage til 1800-tallet. Den første flaske blev fremstillet af Josep Raventós i 1872 i Penedès. Vinproducenter i området begyndte at eksperimentere med fremstilling af mousserende vin ved hjælp af den traditionelle metode, hvor vinen gæres på flasken. Denne metode er også kendt som Champagne-metoden, og Cava har da også den franske Champagne som forbillede.

Hvordan fremstilles Cava?

Cava produceres efter de samme principper som Champagne med andengæring på flasken sammen med bundfaldet. Den skal lagre i minimum 9 måneder, og en Gran Reserva Cava skal lagres i minimum 30 måneder.

Når druerne er modne og klar til høst, plukkes de omhyggeligt for at bevare deres kvalitet. Dernæst presses druerne, og mosten gæres ved lav temperatur. Efter gæringen blandes vinen, og der tilsættes en lille mængde sukker og gær. Denne blanding hældes på flasker, hvor vinen for lov til at gennemgå en andengæring. Flaskerne forsegles og opbevares vandret.

Under andengæringen dannes kuldioxid som et naturligt biprodukt. Da flaskerne er forseglet, forbliver kuldioxiden i vinen og bliver opløst i væsken, hvilket resulterer i de festlige bobler, der kendetegner Cava. 

Cavaen modner i flaskerne, og når modningsprocessen er afsluttet, fjernes eventuelle gærrester. Dette gøres gennem en proces kaldet "Dégorgement", hvor flaskerne nedfryses, så de uønskede gærrester fastfryser i en lille isprop, der forsigtigt kan fjernes. Derefter tilføjes lidt vin og sukker for at justere Cavaens sødme efter producentens præference.

Druer til Cava

Ifølge de spanske regler for Cava-produktion, kan Cava produceres af et hvilket som helst miks af syv bestemte druesorter. De primære druesorter er Macabeo, Xarel-Lo og Parellada. Det ses mere og mere, at der også benyttes Chardonnay, som siges at give Cavaen mere finesse, ligesom der også kan bruges Pinot Noir, Subirat og Trepat.

Cava laves både som hvid og Rosé, og de bedste Cavaer kan sagtens hamle op med Champagne, når det kommer til kvalitet og pris. Rosé-Cava er kendt for at give nogle virkelig gode smagsoplevelser og for at være mere fyldig i smagen end hvid Cava. Det er med til at gøre dem særligt eftertragtede.

Oplev Cava de Paraje hos Philipson Wine

Cavas vinråd har vedtaget en ny top-klassifikation kaldet "Cava de Paraje". Den rangerer over Cava Reserva og Gran Reserva. Dermed er dette nye niveau det højeste. Kravene til den nye klassifikation omfatter blandt andet vinstokkenes alder, høstmængde per hektar og lang modningstid for vinen. Vigtigst af alt skal druerne stamme fra én og samme vinmark, der har et særligt godt terroir.

Hos Philipson Wine forhandler vi naturligvis nogle af de bedste Cava de Paraje, blandt andet Recaredo-Cava.

Tør eller sød cava?

Cava følger samme skala for sødme som Champagne. Ligesom med Champagne er den halvtørre variant Brut den mest populære variant. De meget tørre Extra Brut og Brut Naturel er også populære.

Hos Philipson Wine fører vi Cava fra følgende topproducenter: Sumarroca, Gramona, Recaredo.

Find din yndlings-variant

Gå på opdagelse i vores store udvalg, og find en Cava (eller flere), som passer til dig. Du kan blive klogere på alle vores vine ved at klikke dig ind på de forskellige produktsider. Her kan du blandt andet læse om vinens oprindelse, årgang, aromaer og meget mere.

Hos Philipson Wine er der altid hurtig levering samt 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. Hvis du skal bruge andre typer vin, har vi også et stort udvalg af rødvin, hvidvin, rosévin, portvin og meget andet. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88 eller henvende dig i vores butik i Kokkedal.