Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Hvidvin

Hvidvin er en skøn og alsidig drik, der nydes af vinelskere verden over. Vinen kan fremstilles på mange forskellige druesorter, som alle har hver deres særlige egenskaber. Hos Philipson Wine finder du alt fra de tørre til de søde hvidvine, men også alt fra de lette til de fyldige hvidvine.

Gå på opdagelse i vores brede sortiment af nøje udvalgte hvidvine fra hele verden.

Mest populære hvidvine

Hvidvin fra hele verden til skarpe priser

Hos Philipson Wine finder du et stort udvalg af hvidvin fra hele verden i forskellige prisklasser. Derfor garanterer vi, at du altid vil kunne finde en hvidvin, der passer til netop din smag og dit budget. Vi har mere end 36 års erfaring med god hvidvin fra verdens mest anerkendte hvidvinsproducenter, så i vores sortiment finder kun nøje udvalgte hvidvine, der lever op til vores kvalitetskrav.

Se hele vores udvalg af Rosé vine

Hvidvinens historie

Hvidvin har været en populær drik gennem mange århundreder og har rødder helt tilbage til oldtiden. Man regner med, at hvidvin første gang blev produceret i Middelhavsområdet for over 4000 år siden. Egyptiske skrifter fra år 1550 f.Kr. vidner nemlig om, at vinen sandsynligvis har været dyrket i Syditalien i mange hundrede år forud for skrifterne.

  • Især under Europas middelalder blev hvidvin populær. Her blev der dyrket store mængder af druen Malvasia. Op gennem 1500- og 1600-tallet opstod nye druesorter til fremstilling af hvidvin, herunder Chardonnay og Sauvignon Blanc. I dag er hvidvin kendt og elsket af rigtig mange mennesker verden over. Der produceres hvidvine overalt fra New Zealand til Frankrig.

Se hele vores udvalg af rødvine

Sådan produceres hvidvin

Ligesom rødvinsdruer gennemgår hvidvinsdruer også en længere proces, før de bliver til den kølige og forfriskende drik, du kan skænke i vinglasset. Undervejs har flere faktorer som for eksempel marken, klimaet, den enkelte druesort, høsten og gæringen stor indflydelse på det færdige resultat.

Modsat hvad du måske tror, laves hvidvin ikke nødvendigvis på grønne druer. Faktisk er den afgørende forskel på hvidvin og rødvin, om drueskallerne er med i processen. Ved hvidvin fjernes skallerne nemlig før, at vinen gæres. Der findes dog typer af hvidvin, hvor drueskallerne er med i en del af gæringsprocessen, men her er der kun tale om grønne druer.

Gæringen foregår ved lave temperaturer og ofte på ståltank for at bibeholde mest mulig aroma, frugt, ekspressivitet og friskhed. Det skal dog siges, at meget hvidvin, særligt Chardonnay, bliver fadlagret for at give mere rundhed og fylde.

Hvilke druesorter laves hvidvin på?

En druesort kan give vidt forskellige udtryk, alt efter hvor den er dyrket. Druerne tager som regel smag efter terroir, mikroklimaet og den fauna, som vokser omkring stokkene. Det betyder, at den samme druetype kan give en mineralsk og frisk vin ét sted og en mere fuldfed og krydret hvidvin et andet sted.

Typisk vil den færdige vin være tør i udtrykket, hvis druerne har vokset i et koldt og køligt klima. Druer, der er dyrket i et varmt og solrigt klima, vil derimod give vin af en mere fyldig karakter. Herunder kan du blive klogere på nogle af de mest populære hvidvinsdruer.

Chardonnay

Chardonnay er den mest kendte – og nok også mest dyrkede – hvidvinsdrue i verden. Druen er som udgangspunkt ret anonym, før producenten får fingrene i den. Den er god til at tilpasse sig og kan afspejle mange forskellige terroir.

I Chablis, der ligger omkring 130 kilometer nord for Beaune i Bourgogne, dyrkes Chardonnay på kalk og fossiler i et køligt klima. Her bliver vinen ofte stringent, syredrevet og frisk med et mineralsk præg. I det solrige Californien kan druen give gyldne, fuldfede vine med en utrolig intensitet i smagen og med en aroma præget af eksotiske frugter.

Sauvignon Blanc

En anden populær hvidvinsdrue er Sauvignon Blanc, der nok er bedst kendt fra Loire-dalen. Her har vindistrikterne Sancerre og Pouilly-Fumé udødeliggjort druen med den ene exceptionelle hvidvin efter den anden. Druen findes også i det meste af Bordeaux, hvor den ofte blandes med druen Semillon. Endvidere dyrkes den med fine resultater i New Zealand og i USA.

Riesling

Det mest kendte område for dyrkning af Riesling-druen er uden tvivl Tyskland, hvor over halvdelen af al verdens Riesling dyrkes. Druen trives bedst i et køligt klima, der sikrer den en lang modningstid. Det er denne lange vækstsæson, som skaber Rieslingens klassiske karaktertræk.

Riesling har ligesom Chardonnay en særlig evne til at udtrykke sit terroir. I Mosel bliver Riesling-vinene ofte delikate og underfundige med meget lidt alkohol, mens de i Pfalz bliver krydrede, rige og fyldige. I Alsace kan du som regel finde tørre Riesling-vine, og her kan de tilmed udvikle et karakteristisk udtryk af petroleum, da jordbunden flere steder består af skiffer.

Gewürztraminer

Gewürztraminer er en aromatisk drue, der primært vokser i Tyskland og Frankrig, og kan blandt andet findes i flere fornemme Grand Cru-vine i Alsace. En klassisk Gewürztraminer vil typisk have en fyldig krop med en lav til mellemhøj syre. ‘Gewürz’ betyder ‘krydret’ på tysk, og det beskriver druesorten ganske godt. Grundet druens krydrede stil og lette sødme, er Gewüztraminer-hvidvin den perfekte ledsager til krydret mad.

Pinot Grigio

Kært barn har mange navne. Denne druesort hedder henholdsvis Pinot Grigio i Italien og Pinot Gris i Frankrig. Selvom der er tale om samme drue, kan smagsnoterne være vidt forskellige, hvilket gør den til en af de mest frygtede druer til blindsmagningen på sommelieruddannelsen. Pinot Grigio/Pinot Gris-vine varierer nemlig i udtryk alt efter dyrkningsområde og vinifikation. Den komplekse drue kan give hvidvine, der spænder lige fra de fyldige og rige til de syrlige og tørre.

Hvidvin til maden

Når du skal vælge hvidvin eller en anden type vin til dit måltid, er der et par tommelfingerregler, der er gode at huske på:

  • De lette og lyse vine passer til lette retter

  • De kraftige og mørke vine passer til kraftige og krydrede retter

  • Fede retter ledsages godt af vin med en god syre

  • De søde viner passer perfekt til søde retter som desserter og kager

  • Vine med en let druesødme passer til salte retter

Find din nye favorit-hvidvin hos Philipson Wine

Tør, frisk og sprød? Eller fyldig og cremet? Hvidvin kan tage forskellige former og kommer blandt andet i mange nuancer og smagsvariationer. Uanset om du er til frisk og sprød Sauvignon Blanc fra New Zealand eller fed og fadlagret Chardonnay fra Californien, så finder du de bedste af slagsen hos Philipson Wine.

Ønsker du hjælp til at vælge din næste flaske hvidvin? Så sidder vi altid klar til at hjælpe dig. Du er velkommen til at kontakte os på telefon +45 70 22 68 88 eller henvende dig i vores butik i Kokkedal. Begge steder vil du få kyndig vejledning i dit valg af hvidvin.

Et bredt sortiment af andre vine

Hvad end du er mest til hvidvin, rødvin, rosévin eller mousserende vin, kan du finde præcis dén vin, du kan lide, hos Philipson Wine. Vi har alt fra rødvin og portvin til dessertvin og mousserende vin, herunder Cava og Prosecco.
 
Gå på opdagelse i vores håndplukkede udvalg af vine fra både Europa, Oceanien samt Syd- og Nordamerika.