2019-Moscato-d´Asti-Luigi-Einaudi

2019 Moscato d´Asti Luigi Einaudi

DKK 89,95
pr. fl. v/12 flasker 119,95   pr. flaske

Luigi Einaudi - tidligere præsident i Italien

Grundlæggeren af vingården, Luigi Einaudi, blev Italiens anden præsident i 1948 (efter Enrico de Nicola, der var den første valgte præsident i Italien), men allerede som 23 årig købte Luigi i 1897 en 16 ha. stor ejendom i Dogliani, San Giacomo, med fokus på Dolcetto produktionen. I dag råder vingården over 104 ha. samlet (hvoraf 52 er beplantede) med 11 små vingårde spredt over Dogliani, La Morra og Barolo og selvom den største produktion er Dolcetto, så er Einaudi blevet berømt for sine Baroloer, ikke mindst single vineyard Baroloerne Costa Grimaldi og Cannubi og den nyerhverhvede Bussia.

Pioner i Piemonte

Allerede i 1920'erne aftappede man selv vinen på flasker og havde salg af egen produktion, og det har man gjort lige siden i takt med at vingården blev udvidet. Vingården blev totalt renoveret i 1993 og ledes i dag af Matteo Sardegna.

Cannubi Barolos bedste vinmark

Cannubi er for mange Barolo eksperter den allerbedste Barolomark, placeret i hjertet af selve kommunen Barolo. Allerede Luigi Einaudi forsøgte at købe en del af denne mark i 50'erne, men da sælger hørte det var den Italienske præsident, der var køber, så steg prisen, så det lykkedes først i 1997 at få den eftertragtede mark. Flere andre berømte producenter ejer en del af denne mark, bl.a. Sandrone. Einaudis del af marken er på 2,25 ha. i hjertet af Cannubi med en gammel vingård på toppen af marken. Vinen er i gamle årgange etiketteret som "Nei Cannubi", hvilket betyder "fra Cannubi".

Costa Grimaldi - vingårdens vartegn

Barolo Costa Grimaldi er frugten af Einaudis bedste marker i Barolo, druerne stammer fra Sydøstvendte marker på i alt 1,6 ha. beliggende 310 m over havets overflade. Vinstokkene er i gennemsnit 45 år gamle. Indtil købet af Cannubi marken, var Costa Grimaldi Einaudis mest berømte vin og er vingårdens specialitet.

Barolo, Ludo, Terlo og Dogliani (Dolcetto)

Einaudi laver også en "almindelig Barolo", som fra årgang 2014 bliver kaldet Ludo. Barolo Terlo er vingårdens 3. single vineyard, fra marker beliggende tæt ved Costa Grimaldi. Dogliani er en ny appellation, hvorfra de bedste Dolcettovine stammer, og Einaudi er kendt for at producere en af de allerbedste Dogliani Dolcetto.

Internationale topratings og Gambero Rosso

Einaudi har 1 stjerne i Gambero Rosso, den italienske vinbibel, dvs. har vingården har fået de eftertragtede 3 glas ikke færre end 10 gange! Begge husets top single vinyeards Cannubi og Costa Grimaldi har fået op til 94P Parker og op til 96P i Wine Spectator.

Moscato d'Asti

Druerne til denne vin kommer fra vinmarker i kommunen Castiglion Tinella Cuneo, beliggende 280 m over havets overflade. Terroiret er kalk og lerholdigt og ideelt for Moscato. Vinen har en cremehvid farve med grønne reflekser, en frisk bouquet med antydning af appelsin, frugt og hvide roser. Vinen er sød og velafbalanceret med fin underliggende syre, med en forfriskende afslutning. Serveres afkølet i champagneglas.