2009-Clos-Vougeot-Grand-Cru-Henri-Boillot

Anmeldelser (1)

92 - 95 point

Domaine Jean Boillot ledes af Henri Boillot, som er en af Bourgognes nye stjerner. Hans vine er yndede objekter for "name dropping": Vine, som mange taler om, men kun få har smagt. Dette vil næppe ændre sig i fremtiden; Boillot laver så begrænsede mængder vin, at der aldrig vil være nok til alle, og hans vine vil altid være forbeholdt en lille, heldig begrænsede skare vinnydere. Boillot-vinene er ekstremt koncentrerede og intense, og besidder en en utrolig friskhed.

I tilgift til domæne-vinene (som laves på druer af egen avl), udbydes også en vifte af negociant-vine (på opkøbte druer) under navnet Maison Henri Boillot. Negociant-vine er oftest af en lavere kvalitet end domæne-vine, men sådan forholder det sig ikke hos Boillot: Vinene fra Maison Henri Boillot er mindst lige så forbløffende som vinene fra Domaine Jean Boillot. Med sølle 80 hektar er Vougeot den mindste kommune i Côte d'Or, men til gengæld har over halvdelen af jorden Grand Cru-status, takket være Clos Vougeot-markens godt halvtreds 50 hektar. Der er selvfølgelig kvalitetsforskelle når en mark er så stor, og allerede i middelalderen, da munkene stod for vindyrkningen, inddelte man kvaliteten i tre klasser. Den bedste var Cuvée des Papes (pavernes vin), den mellemste hed Cuvée des Rois (kongernes vin) og den mest ydmyge kaldtes Cuvée des Moines (munkenes vin). I dag skrives der blot Grand Cru på etiketten, så det gælder om at kende de bedste producenter, hvis man vil være sikker på at købe en Vougeot som lever op til sit navn. Clos Vougeot-vinen fra Maison Henri Boillot er en pave værdig.

Maison Henri Boillots Clos Vougeot fremstår imponerende mørk i glasset.

Duften byder på klart definerede toner af kirsebær, krydderier, mynte og vanilje. I smagen finder man den kolossale styrke og intensitet, som er klassisk for store Clos Vougeot-vine. Eftersmagen er lang, mættende og meget harmonisk