Vine fra Barolo


Barolo er kongen blandt Piemontes vine og berømt verden over

Man siger om Barolo: "vinenes konge og kongernes vin". Større bliver det vist ikke. Hvert fald ikke i Italien. Italiens berømte Barolo-område er hjemsted for nogle af verdens bedste og mest eftertragtede rødvine, og er kongen blandt alle de berømte Piemontevine produceret på nebbiolo-druen, som sikrer taninholdige, kraftige og meget karakteriske vine.

Produktionen af disse rødvine er forholdsvis lille, og priserne ofte meget høje. Vi er så heldige og stolte af at importere og sælge fra nogle af de allerbedste Barolo-producenter: Renato Ratti, Conterno Fantino, Luigi Einaudi, Trediberri og Arnaldo Rivera, hver med deres særpræg, samt kvalitetskooperativet Terre del Barolo, hvor man får meget vin for pengene.

SPAR 60 DKK pr. fl.
DKK 125,00

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 159,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 169,95

pr. fl. v/12 flasker


92 point

SPAR 95 DKK pr. fl.
DKK 179,95

pr. fl. v/12 flasker


90 point

KUN
DKK 189,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 189,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 189,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 189,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 195,00

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 195,00

pr. fl. v/12 flaskerMad til Barolo

Barolo er en oplagt madvin! Vinens høje tanin niveau gør den oplagt til kød med fedtkant som Ribeye, entrecote, simreretter, svinekæber og andre lækre retter.

På grund af sin kraftige smag og smagsnuancer, går Barolo godt til retter med hvidløg, sort peber, trøfler og svampe. Italienske retter med butternut squash, oliven og vilde ris.

Moderne og traditionel Barolo

Groft sagt kan man ofte opdele mange kendte vinområder i nye og gamle skoler, og Barolo er ingen undtagelse.

Den nye skole ønsker blødere tanniner (også kaldet garvesyre, som føles som at tandkødet tørrer ud og giver et godt bid i vinen). De mildere taniner gør også at vinene kan drikkes noget tidligere, hvorimod den gamle skole næsten kræver 10 års lagring. En af grundene til forskellene findes i at modernister kan finde på at bruge mindre og nye træfade, hvilket er helt uhørt hos traditionelle producenter.

Dog skal Barolo vine som minimum ligge 24 måneder på fade, og 12 måneder på flaske, før de sættes til salg. Derfor er Barolo vine altid 3 år gamle, når de kommer ud i butikkerne fysisk.

Heldigvis har vi så mange forskellige producenter, at man sagtens kan smage både traditionelle og moderne Baroloer hos Philipson Wine.

Moderne producenter: Renato Ratti

Traditionelle producenter: Conterno Fantino, Serio & Battista Borgogno, Arnaldo Rivera, Luigi Einaudi og Trediberri.

Alder på Barolo

Barolo er lavet på Nebbiolo, som er en af de mest taninrige rødvinsdruer. For at få fuld udbytte af rødvinen, bør Barolo vine derfor ofte ligge 5 år for modernisterne eller længere. Med topvinene hos de traditionelle baroloproducenter er det ikke usædvanligt, at man bliver anbefalet af anmeldere eller sommeliere at de skal ligge køligt op til 20 år, før de smager bedst, og kan drikkes helt frem til de er 50 år gamle.

Med vine som Barolo kan det være en fordel at dekantere vinen før man nyder den, især hvis den er under 10 år gammel.

Barolo markerne

Dog er det fantastiske ved Barolo, at selv de traditionelle laver lette vine, på visse udvalgte marker, så terroir kan smages. Lette Marker er typisk fra La Morra (Rocheog Conca marken) og Barolo (Cannubi og Brunte). Til dels også Castiglione Falletto (Monprivato, Bric' del Fiasc, Villero).

Ønsker man mere kraftfulde og mørke Barolo, med stort lagringpotentiale, med tørret frugt og tjære i smagen. Så er det interessant at kigge mod Montforte d'Alba (Ginestra, Bussian Soprana, Mosconi, San Giovanni markerne) og Serralunga d'Alba (Briccolina, Ornato, Rionda, Boscareto, Cascina Francia, Falletto, Marenca, Lazzarito, San Rocco)

Vil du vide mere om Barolo og deres fantastiske vine kan vi anbefale at læse mere her. Vinlex er et dansk vinleksikon, hvor man rigtig kan fordybe sig. Winefolly er et amerikansk medie, der er gode til at skrive om vin på et helt basis niveau med god grafik, så man nemt forstår vinene og deres smagsnuancer.

Renato Ratti definerede for over 50 år siden markerne ud fra jordbundsforhold, lige som man kender det fra Bourgogne. Kortet kan ses her, klik for at se som pdf i fuld størrelse:

ratti barolo kort

https://winefolly.com/review/guide-to-nebbiolo-wine/

http://www.vinlex.dk/Vinlande/Italien/Piemonte/Barolo.aspx