Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Champagne & Østers

Hemmeligheden bag det perfekte match!

Kan det ikoniske match mellem Champagne & østers forklares?

Professor Ole G. Mouritsen fra Institut for Fødevarervidenskab på Københavns Universitet og leder af Smag for Livet vil beskrive hvorfor Champagne og østers passer perfekt sammen. 

Champagne og østers 

I champagne bidrager døde gærceller med rigtig meget umami-smag (glutamat), og i østers kommer umami-smagen fra bøddyrets muskler (nukleotider).

"Mad og drikke passer godt sammen, hvis de tilsammen danner umami-synergi, der opstår ved at kombinere glutamat og visse nukleotider. I Champagne og østers skabes en særlig synergistisk effekt, som forstærker smagen af Champagne meget kraftigt. Desuden bidrager Champagnen til det samlede indtryk med f.eks. syre og bobler. Derfor passer de to ting så godt sammen", forklarer ph.d.-studerende Charlotte Vinter Schmidt, som er hovedforfatter på studiet.

Vil man sikre sig den optimale kombination af både østers og Champagne til middagen, skal man ifølge Ole G. Mouritsen gå efter hjemmehørende danske østers fra Limfjorden og ældre Champagner.

"Man får mest smæk for skillingen og den bedste smagsoplevelse ved at vælge de flade Limfjordsøsters go den, desværre lidt dyre, lagrede Champagne. I den lagrede Champagne (Vintage) er der flest døde gærceller, som giver mere umami-smag, og i Limfjordsøsters er der store mængder af de stoffer, som giver umami-synergi", siger Ole G. Mouritsen.

Man skal dog ikke afholde sig fra at købe de invasive stillehavsøsters, der høstes i samme områder som de hjemmehørende Limfjordsøsters, fordi de også kan indgå i umami-synergi med Champagne viser samme studie.

Forskningen er udgivet i Nature Scientific Reports af forfattere Charlotte Vinther Schmidt, Karsten Olsen og Ole G. Mouritsen for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Champagne er en mangfoldig vin, der med fordel også kan nydes som den perfekte ledsager til fisk og skaldyr eller som aperitif.

Champagne på tilbud


Philipson Wine har et stort og spændende udvalg af Champagnevine.  Du ser vores store udvalg af Champagner her.

 

 

Relaterede artikler