Bordeaux 2015


En stor årgang og bedste siden 2010

2015 var et tørt år, hvor alle måneder fra marts til oktober var tørrere end gennemsnittet - med undtagelse af en vådere august.
Vinstokkene blomstrede i slutningen af maj og i begyndelsen af juni under tæt på ideelle betingelser med solrigt og varmt vejr, efterfulgt af nyttig regn i midten af juni.

Sommeren 2015 var varm med hele 39 dage med over 30 grader. Vejret var ekstremt tørt i slutningen af juni og juli, men inden tørken nåede at blive al for voldsom, kom der heldigvis tiltrængt regn i august.

Fra sidst i august til 10. september var vejret tørt og solrigt, hvilket gavnede høsten af de hvide druer og modning af de røde. Regnen vendte tilbage i midten af september, lige før Merlot høsten men stoppede heldigvis i tide inden den vigtige høstperiode fra d. 18. september til d. 2. oktober. Kun de slotte der høstede senere, måtte til tider kæmpe med lidt regn. Alt i alt var kvaliteten af druerne fremragende og uden råd. Høstudbyttet af røde druer var flot mens udbyttet var lidt lavere end normalt for de hvide.

96 point

SPAR 280 DKK pr. fl.
DKK 1.399,95

pr. fl. v/6 flasker


96 point

SPAR 140 DKK pr. fl.
DKK 699,95

pr. fl. v/12 flasker


Philipson Wine til primeursmagning i Bordeaux


Christian Philipson var i Bordeaux til primeursmagningerne for at undersøge kvaliteten af årgang 2015. Her har du hans indtryk:
Ingen tvivl om at årgang 2015 er den bedste årgang siden legendariske 2010. 2015 var en varm årgang men med mere syre end årgang 2009. Vinene har over en bred kam et højt tannin indhold pga. af perioderne med ekstrem varme. De bedste vine er derfor dem, hvor ekstraktionen har været begrænset under gæringen og som derved opnår mere frugt og en bedre balance.
Selv om kvaliteten generelt er høj, er der dog enkelte vine der synes at bære præg af overmodenhed og overekstraktion. Det gælder altså om at gå efter de vine der udover flot frugt, også har bedst balance.

Venstre bred: I Médoc er kvaliteten generelt høj fra nord til syd med Pauillac som vinderen med de mest vellykkede vine af dem alle. Her har vinene den frugt og elegance der kendetegner stor Bordeaux.

Sauternes: En fyldig Sauternes årgang med stor fedme og rigdom. Det er dog for tidligt at kunne vurdere om der er nok syre i vinene til at bevare friskheden i længden.

Hvidvinene fra Pessac-Léognan og Graves: Her klarede sémillon druen sig generelt bedre end Sauvignon Blanc. Vinene er rige og frugtige men kvaliteten er mere heterogen. Slotte som Domaine de la Chevalier, Fieuzal og Smith Haut Lafite har dog lavet fremragende hvidvine.

Højrebred: Vinene fra Pomerol har nærmest monstrøs koncentration. Det er meget velsmagende vine, som kan nydes allerede som unge men med mere begrænset lagringspotentiale. Kvaliteten er mere heterogen især i Saint-Émilion, hvor en del vine lider af noter af kogt frugt som tegn på overmodne druer og for kraftig ekstraktion.

Det er ikke kun toppen som er god i 2015
De berømte topslotte i Bordeaux er ikke de eneste der har lavet vine af høj kvalitet i årgang 2015. Selvfølgelig skal man se sig lidt bedre for i det billigere prissegment men her er fantastiske køb at gøre for dem der er tidligt ude. Vi har allerede været meget tidligt i gang og har skaffet nogle af de bedste top value vine fra Bordeaux i den fremragende årgang. Der er altså allerede super gode køb i vente!

Hvad de internationale vinkritikere siger om Bordeaux 2015
James Suckling
"The 2015 vintage is an extremely exciting year for Bordeaux producing wines with exuberant fruit character and plenty of tannin backbone to give the wines form and tension... I can't think of another vintage that produced wines like this in my career as a wine critic..."

Decanter Magazine, Steven Spurrier
"The whole of Médoc has done very well and my line is Bordeaux is back"
"A modern vintage full of charm... It's not like Bordeaux 10 years ago, when tannins could be hard as nails. In 2015, the fruit dominates the tannins and the acidity."
 "It's not 2010, but it will have a big place in people's hearts"
"With very few exceptions, the second wines are very, very good."

Wine Spectator, James Molesworth
"It looks to be the best vintage since 2010. The bad news is... well, there's not too much bad news, really."

Jancis Robinson MW
"am very pleased to report that Bordeaux has in 2015 a vintage that is clearly very successful."