Økologisk- , biodynamisk- og naturvin


Hvad er forskellene?

Hvad er Økologisk vin?

Økologi og biodynamik er ikke kun godt for miljøet og samvittigheden - det kan også være vejen frem til bedre vin, men er det ikke nødvendigvis. Men hvad vil det sige at en vin er økologisk eller biodynamisk? Og hvad er forskellen på en økologisk vin og en vin af økologiske druer - Herunder følger en definition på økologisk vin og biodynamisk vin samt det nyere og lidt mere diffuse begreb, naturvin.

Vin fremstillet af økologisk dyrkede druer

Ved betegnelsen vin fremstillet af økologisk dyrkede druer forstås, at ved dyrkningen af druerne er der ikke anvendt kunstgødning, og der er ikke sprøjtet med pesticider mod ukrudt og insekter. Enkelte midler er dog godkendt i økologisk sammenhæng, f.eks. er det tilladt at sprøjte med svovl og den såkaldte Bordeauxvæske, som består af kobber, kalk og vand, for at undgå svampesygdomme.

Billedresultat for øko logo

Økologisk vin

Med definitionen vin af økologisk dyrkede druer har det tidligere kun været druen, der var økologisk. Resten af indholdet i vin har der ikke været økologiske krav til.

I februar 2012 vedtog EU nye regler for økologivin, som trådte i kraft fra og med høsten efter juli i 2012, hvilket betyder, at økologisk vin fremover indeholder både økologiske råvarer og færre tilsætningsstoffer. De nye regler sætter en række skærpede krav til brug af behandlingsmetoder og tilsætningsstoffer i produktionen af vinen, så fremstillingen kommer på linje med de krav, man sætter til produktionen af andre økologiske produkter. 

I den økologiske produktion begrænses brugen af en række tilsætningsstoffer, man normalt anvender i den konventionelle vinproduktion. F.eks. forbydes sorbinsyre og der stilles krav om et betydeligt lavere indhold af sulfitter sammenlignet med konventionel vin.
Efter de nye regler må en økologisk rødvin maksimalt indeholde 100 mg sulfitter pr. liter rødvin (I dag ligger det på 150 mg/pr. ltr. for konventionel vin) og for hvidvin 150 mg/pr. ltr. (200 mg/pr. ltr. for konventionel hvidvin). Dette gælder for vin med sukkerindhold under 2 gram pr. liter.

Se vores udvalg af vine lavet på økologisk dyrkede vindruer her

Hvad er Bio vin?

Biodynamisk vin

Inden årtusindskiftet rystede mange vinimportører og forbrugere på hovedet over de biodynamiske vinbønder. Biodynamikkens udøvere yndede gerne at blive portrætterede i mystiske positurer med månekalendere og kohorn, hvilket sikkert bidrog til manges skepsis. I dag taler resultaterne for sig selv; op i mod halvdelen af verdens bedste vinproducenter opererer efter biodynamikkens principper, og mange flere er på vej, ja selv de mest blåstemplede navne som f.eks. Château Margaux 1. Cru eksperimenterer med biodynamik.

Biodynamik betyder livskraft

Biodynamik tager afsæt i økologien, men har strengere krav til dyrkning, især omkring gødning. Den biodynamiske fremstillingsmetode er rettet omkring dyrkning i marken, og der er f. eks. ikke noget krav om naturgæring.
Ordet biodynamik er udledt af de græske ord bio (liv) og dynamis (kraft) - altså livskraft. Den biodynamiske vinbonde sigter på at styrke hele økosystemet rundt om vinstokken mest muligt. Blandt andet giver man jordens mikroorganismer de bedst mulige livsbetingelser ved at behandle jorden med præparater af komposteret kogødning og kisel. I modsætning til økologisk vin, er det ikke EU men derimod uafhængige organisationer, som fastsætter kravene for at en vin kan certificeres som biodynamisk. Demeter er den mest anerkendte biodynamik-organisation. Hovedtrækkene i biodynamik er som følger:

• Vinmarken skal være økologisk dyrket og godkendt.
• Jorden behandles med præparater af komposteret kogødning og af kisel.
• Al arbejde i mark og kælder tilrettelægges i vidt omfang efter en astronomisk, biodynamisk kalender, som bl.a. viser månens faser

Se vores udvalg af biodynamiske vine her

Hvad er naturvin?

  • Brug af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer.

  • Ingen kunstvanding i vinmarken

  • Håndplukning af druerne

  • Ingen ekstra tilførsel af sukker, bakterier eller gærceller

  • Syreniveauet justeres ikke

  • Ingen tilføjelse af smagsregulerede stoffer, hvilket også indbefatter fadlagring inkl. chips/savsmuld/stave

  • Der klareres eller filtreres ikke

  • Der manipuleres ikke med vinen gennem centrifuger, micro oxidation, reversed osmosis, cryoextraction etc.

  • Der tilsættes ikke SO2, og vinen stabiliseres heller ikke på andre måder, som kuldebehandling, sterilfilterering, tilsætning af gumanerobic, pasteurisering osv.

Når man vælger at udelade en lang række moderne processer, så stiller det i realiteten ekstrem store krav til hygiejneforholdene på vingårdene. For det kan sagtens lade sig gøre at lave god, holdbar og transporterbar vin efter ovenstående principper – der skal bare være ekstremt rent, for at vinen ikke får fejl.

En misforståelse omkring naturvin man ofte støder på er den at så indeholder vinen ikke svovl. Dette er dog ikke korrekt idet der helt naturligt fremkommer svovl ved gæringsprocessen.

Se vores udvalg af naturvine her

Naturvin, naturlig vin eller vin nature

Naturvin, naturlig vin eller vin nature er et langt mere diffust begreb end økologisk vin og biodynamisk vin. Det er fordi at kun en brøkdel af den vin, som omtales som naturvin, er certificeret som værende naturvin. Der findes en organisation i Frankrig, Association des Vins Naturels, som har fastsat en række regler for certificering af naturvin, herunder at svovlindholdet for rød- og hvidvin højest må være hhv. 30 og 40 mg/l, og at vinen i det store hele skal fremstilles uden unødig brug af maskiner eller kemi. Det er kun en forsvindende lille mængde af al påstået naturvin, som er kontrolleret af Association des Vins Naturels. Hvis ikke vinen er certificeret naturvin, er det op til den enkelte vinhandler eller sommelier hvordan han vil definere naturvin, og hvilke vine han vil markedsføre som naturvine.

Bemærk, at selvom en vin ikke tilsættes svovl, vil den stadigvæk indeholde ca. 10-25 mg/l, som dannes under vinens gæring. Bemærk også at vine med lavt indhold af svovl over en bred kam er mindre stabile end andre vine, og at de derfor bør nydes i deres ungdom.

Philipson Wine vil kun markedsføre vine som økologiske, biodynamiske eller naturvine, hvis vinene er certificerede som sådanne.