Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Pouilly Fumé

Châteauneuf-du-Pape er en appellation i Rhone. Vinene fra området er uden tvivl blandt de mest eftertragtede i verden. Navnet til vinen betyder ”pavens nye slot” og bliver omtalt som “pavens vin”. Dette  henviser til ærkebiskoppen Bertrand de Goth af Bordeaux, der levede i 1300-tallet. 

En appelation i Rhone

Chateauneuf du Pape er den mest kendte appellation i det sydlige Rhône i Frankrig og har absolut fortjent sin titel som klassiker. Appellation er beliggende tæt ved den smukke sydfranske by Avignon produceres den populære og kraftige vin. Appelationen dækker et område på lidt over 3.200 hektar, fordelt på fem kommuner. Navnene markedsføres dog ikke i samme omfang som eksempelvis Bourgogne. Det skyldes at producenterne ofte blander druer fra forskellige marker, da det er tilladt at bruge op til 13 forskellige druesorter i vinen. Det betyder også at enkeltmarks principper ikke bruges i samme omfang som i andre franske regioner. De mest kendte druesorter er uden tvivl Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan og Cinsault. Mest benyttet er Grenache.  Som oftest vælger producenterne at blande en stor andel af Grenache med Syrah og  Mourvèdre. 

Châteauneuf-du-Pape har næsten 3.000 solskinstimer om året. Området er generelt varmt og tørt, men også særdeles blæsende, hvilket gør terroiret unikt. Mistralvinden fra det afrikanske kontinent, er en uundværlig partner for vinbønderne i Rhône-dalen. Vinden har en kølende effekt, men samtidig hjælper den med at tørre druerne hurtigere efter perioder med regn.

Hvordan smager en Châteauneuf-du-Pape?

Vinene er generelt kraftige med en relativt høj alkoholprocent og et godt lagringspotentiale. Det er ikke unormalt, at en god Châteauneuf-du-Pape kan gemmes 10-15 år. Smagen er aromatisk, og nemt genkendelig, og ikke mindst af de omkringliggende Provence urter, fra områdets omkringliggende krydderiplanter.  og animalske undertoner. Smagen er typisk meget kraftig, mens teksturen er fed og fylder godt i munden. 

De mange druesorter og kombinationsmuligheder betyder at der kommer mange forskellige  Châteauneuf du Pape-vine, alt lige fra kraftfulde og rige vin til mere elegante og lette udgaver. 

Chateauneuf-du-Pape-2016

2016 er en fantastisk årgang i Chateauneuf, og det sydlige Rhône begynder at rydde bordet hos anmelderne. Parker sammenligner Chateauneuf 16 med Bordeaux 82 og opfordrer til at man køber den.

Robert Parker udtaler om 2016 Châteauneuf-du-Pape:

"The 2016 vintage in the Southern Rhône seems comparable to 1982 in Bordeaux (also a high-cropping vintage) for the profound impact it's likely to have on the market. These are incredible wines produced in reasonable quantities that are still largely undervalued (outside a few trophy collectibles). The wines are approachable yet age-worthy. And with that combination of quality, drinkability and value, they're going to bring in more new Rhône consumers than ever before. Smart consumers will snap up wines from their favorite producers and any of the microproduction cuvées as soon as they can, as the 2017s will be even more expensive and harder to find when they're released. Grabbing any remaining 2015s is a decent fallback position, as those wines are also quite good and, in some cases, may be longer-lived than the 2016s."

Også herhjemme i Danmark er anmelderne vilde med denne årgang - Jyllandspostens Niels Lillelund sig:

"Under alle omstændigheder kan man købe Neuf 2016 næsten i blinde, og det er jo ikke så tit, man kan sige det om en årgang … Vinene er rige, men dog balancerede og ganske elegante, og de er markant bedre end i den rigtig gode årgang 2015, hvor tanninen var barskere. Den skal man vente på, her er den moden og venlig som vinene i det hele taget; mange af bønderne hernede sammenligner årgangen med 1990 … Der er virkelig hype om årgangen."