Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Bourgogne vine

Bourgogne er for mange mennesker det ypperste når det kommer til vin, og intet sted i verden kan Pinot Noir og Chardonnay blive så komplekst.

Bourgogne - et af verdens bedste vindistrikter

Bourgogne er en af de mest komplekse og mytiske vinregioner i verden, og netop derfor kan det også være svært for nybegyndere at forstå regionen. Her finder du blandt de ypperste rød- og hvidvine på Chardonnay og Pinot Noir druer.

Vinglas med rødvin og vintønder i baggrunden

Vin fra Chablis

Chablis ligger i den nordlige del af Bourgogne, og er formelt set, en del af Bourgogne. Chablis-brandet er dog så stort, at det betragtes som sit eget selvstændige område, og ikke har behov for at læne sig op af Bourgogne. Vinene laves på 100% Chardonnay, og er kendt for sin store friskhed og mineralitet. Her laves der verdensklasse vine fra La Chablisienne.

Vin fra Bourgogne årgang 2020

Bourgogne 2020 er en fantastisk årgang med ligheder til den legendariske 2010 årgang – men med en lille høst. Vinene er utrolig aromatiske, fyldige og friske!

Høsten i den efterfølgende årgang 2021 er frostramt og mængderne er forsvindende små – Dette kommer til at skabe markant øget international efterspørgsel på den fantastiske årgang 2020.

De fire klassificeringer i Bourgogne

Bourgogne er en af de mest komplekse og mytiske vinregioner i verden, og netop derfor kan det også være svært for nybegyndere at forstå regionen. 

Selve Bourgogne-regionen strækker sig fra Auxerre i nord, hvor vi finder vindistriktet Chablis, til Lyon mod syd, hvor Rhône-distriktet begynder. I Bourgogne finder du et væld af forskellige distrikter og dertilhørende appellationer, hvilket netop betyder, at du kan forvente gode og varierende smagsnoter fra Bourgogne-vine. 

Det køligere klima nordpå resulterer for eksempel i vine med mere syrlighed og med en mindre frugtig smag sammenlignet med druerne sydpå. Det vil for eksempel være vine fra det nordlige Chablis, der med appellationen Chablis AOC er kendetegnet ved udelukkende at bestå af Chardonnay druer. 

Omvendt vil druer fra de sydlige områder — såsom Rhône-distriktet — være kendetegnet ved at have fået mere sol sammenlignet med deres nordlige modstykker. De mest populære druer i Rhône-distriktet er Grenache og Grenache blanc. Du kan eventuelt læse mere om Rhône-distriktet her.

Bourgogne består af mange forskellige appellationer, hvoraf mange er ganske små. Diversiteten er stor, trods der kun benyttes få forskellige druesorter. Dette har også har indflydelse på kvaliteten af vinene. Etiketten kan være en hjælp til at identificere kvaliteten af, og hvor i hierarkiet, en Bourgogne vin er placeret. Vinene fra Bourgogne er delt i fire klassifikationer:

  • Grand Cru - Udgør ca. 2% og består af de bedste vinmarker i Bourgogne.
  • Premier Cru - Udgør ca. 15% af den samlede produktion, og består af førsteklasses områder i en kommune.
  • Lieu dits - Kommunevine, som lige er et niveau højere end AOC, og med angivelse af vinmarkens navn.
  • Regionale og kommunale appellationer AOC - Udgør ca. 83% af den samlede produktion i Bourgogne, og dækker over kommunale- og regionale appellationer.

Regionale og kommunale appellationer er den mest almindelige vin og må kalde sig Bourgogne appellation controleé. Vinen må produceres på druer fra hele regionen. I denne applikation findes der vine der spænder fra at være ligegyldige til rigtig gode vine. 

Kommunevine dækker over vine der kommer for bestemente kommuner eksempelvis Nuits St. Georges AC, Rully AC osv. Navnet på kommunerne står på etiketten af vinen.

Premier Cru er vine der kommer fra specifikke market i bestemente kommuner. Der er omkring 600 Premier Cru marker.

Grand Cru er den fineste betegnelse i Bourgogne som kun 36 marker har ret til at benytte. 7 af dem er i Chablis, hvor resten befinder sig i Côte d`Or.

Håndplukket portefølje af kvalitetsvin fra Bourgogne

Det er en velkendt kliché blandt vin entusiaster, at man ender sine dage med at drikke Bourgogne. Der er nok noget om snakken. Mange vinnydere falder først for den forunderlige finesse, som gør Bourgogne til noget helt unik, når de kommer lidt op i årene.

For Christian Philipson, stifter af Philipson Wine, var det umiddelbart omvendt. Hans allerførste kontakt til vinens verden fandt sted i Bourgogne. Det var her, under sit 5 årige ophold i Gevrey, at grundstenene til Philipson Wine blev lagt. Siden er der løbet en del vin igennem glasset, og Philipson Wine har i dag et af Danmarks bedste sortimenter af kvalitets Bourgogne, til nogle af verdens laveste priser.

Takket være de mange venskab Christian, i sin tid knyttede med de bedste vinbønder i Bourgogne, har vi kunne håndplukke nogle af de allerbedste domaine/slotsaftappede vine til vores portefølje.

Det har gennem nogle år stået klart for os, at vi i Bourgogne skulle satse på kvalitets domæner, frem for de store negocianter. Dette gør vi for at få den bedste kvalitet, og være så tæt på vinen som muligt. Fælles for vores agenturer er, at de har fokus på kvalitet og ofte kun har meget begrænsede mængder at tilbyde. Hos mange af disse producenter, har de unge generation overtaget og indført nye driftsmetoder, oftest økologisk eller biodynamisk vin fremstilling. 

De mest anvendte druer i Bourgogne

Bourgogne er for mange mennesker det ypperste når det kommer til vin, og intet sted i verden kan Pinot Noir og Chardonnay blive så komplekst. Her er navne som Domaine Henri Boillot og Domaine de la Vougeraie er levende beviser på, hvor godt vin kan smage.

I Bourgogne anvendes Pinot Noir og Chardonnay til den ægte Bourgogne, men også Gamay og Aligoté benyttes til rødvin.

  • Chardonnay er synonym med hvid Bourgogne. Druen er særligt udbredt i det nordlige Bourgogne i Chablis og Côte de Beaune. Chardonnay druen får meget af sin karakter fra dens terroir, hvilket gør hvidvine fra Chablis meget eftertragtede
  • Pinot Noir er druen over alle af de røde Bourgogne. En fin og skrøbelig druetype, som trives godt i det kølige klima i fx Côte d’Or, hvor man finder flere Grand Cru vinmarker
  • Gamay er en anden rød druesort i Bourgogne. Druen anvendes i de lette og lyse Beaujolais rødvine, som er ved at vinde godt frem.