Chardonnay


Den alsidige drue

Chardonnay er en drue med mange ansigter, og den mest udbredte og beplantede grønne drue i verden. Den store udbredelse og store geografiske udbredelse giver mange forskellige typer vin. Lige fra den lys og knastørre til fede og fersken gule. Druen er en krydsning af den blå drue Pinot Noir og den hvide Gouais Blanc og menes, ligesom Pinot Noir, at oprinde fra Bourgogne. 

 

Chardonnay er ikke en aromatisk drue, som eksempelvis Gewurztraminer. Dette betyder at den ikke dufter og smager af særligt meget i sig selv. Derimod påvirkes den af vinificeringen. Man kan lidt groft, inddele vinen i to stilarter. De lyse, stringente og sprøde, som lagres i ståltanke, og de fede og voluminøse , der lagres på træfade, der bidrager til den karakteristiske fede og smøragtige smag.

SPAR 40 DKK pr. fl.
DKK 49,95

pr. fl. v/12 flasker


90 point

KUN
DKK 59,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 69,95

pr. fl. v/12 flasker


SPAR 65 DKK pr. fl.
DKK 69,95

pr. fl. v/12 flasker


90 point

SPAR 50 DKK pr. fl.
DKK 69,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 71,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 79,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 89,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 89,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 89,95

pr. fl. v/12 flaskerChardonnay druens mange ansigter:

De lyse og sprøde Chardonnay vine, ofte kendetegnet ved eksempelvis Chablis vinene fra Bourgogne, og den tørre Champagne, lagres på rustfri ståltanke. Resultatet bliver en langt mere frisk udgave, med høj frugtsyre. Druerne til de frisk og sprøde vine kommer oftest fra køligere klima. Det giver elegante vine, typisk med smag af grønne æbler, citrus og lime. Det kølige klima, og jordbunden, som består af en stor andel af kalksten, gør typisk vinene kalkede og mineralsk. Det giver de traditionelle tørre og stringente hvidvin.

 

Den fede og voluminøse Chardonnay, der typisk er karakteriseret ved de Californiske , og oversøiske Chardonnay vine, er kendetegnet ved at lagre på egefad. Det giver en fed, toastet og smøragtig smag, som vi kender det fra de klassiske fadlagrede Chardonnay-vine. Især de amerikanske fade har en tendens til at understøtte sødmen og fedmen i vinen. Den fede og voluminøse Chardonnay er også kendt for den lavere syre, mere modne frugt og gul fersken. 

De berømte områder

Chardonnay druen er bag de bedste og dyreste, tørre hvidvine i verden. I Europa er den synonym med topkvalitet, og man associerer den med hvidvin fra Bourgogne. Hos Philipson Wine har vi et bredt udvalg af Chardonnay vine, fra de mest berømte producenter. I 1987 startede vi med at importere Chardonnay vine fra Bourgogne. Vi er så heldige at importere nogle af de allerbedste producenter: Domaine Henri Boillot i Meursault, Domaine Marquies d’Angerville i Volnay og Domaine Clos Salomon

 

Californien er også ophav til mange kendte Chardonnay vine fra Monterey Bay, og Russian River i Sonoma, hvorfra vi fører vine fra Scheid Family Wines og DeLoach.

Smagen af Chardonnay

En af årsagerne til Chardonnays store popularitet skyldes dens alsidighed i stil og udtryk. Fra den sprøde og friske Chablis, der passer godt med skaldyr og fisk, til de tunge og egefads-lagrede vine, der passer godt sammen med grillet kød.