Disznoko ejes af AXA, der bl.a. også ejer Château Pichon-Baron Longueville, 2. Cru Pauillac. Der er blevet investeret meget voldsomt I kvalitet, og Domainet er i dag blandt de 3 bedste Tokaj producenter og har en klassifikation svarende til 1. Cru.

Domaine Disznókö

Tokaji-distriktet ligger I det nordøstlige hjørne af Ungarn, ca. 250 km fra Budapest. Her ligger Domaine Disznókö, en af distriktets absolutte topproducenter. Ejendommens marker opnåede hvad der modsvarer 1. Cru-status i 1772-klassifikationen af distriktet. Vingården er opkaldt efter en stor sten, som er beliggende på ejendommen. Stenen kaldes vildsvinet, på ungarsk Disznókö.

Legenden om Tokajis søde vine
Ifølge legenden blev dessertvinen Tokaji opdaget i 1650, hvor krigen mod tyrkene truede. Den lokale præst gav ordre til at høsten skulle udsættes, pga. frygt for tyrkisk angreb. Derfor blev nogle af druerne angrebet af ædel råddenskab, og resultatet var en sødmefuld nektar á la den man også kender fra f.eks. Sauternes. Om historien er helt sand vides ikke, men det er et faktum at Tokaji blev meget efterspurgt i 1700-tallet ved de europæiske hoffer, hvor man kaldte vinen for "kongernes vin, vinenes konge".

Efter kommunismen
Domaine Disznókö blev efter 2. Verdenskrig overtaget af den kommunistiske stat, og herpå fulgte en periode hvorpå kvaliteten ikke altid var i højsædet. Da østblokken gik i opløsning i 1990 stod de udenlandske investorer i kø for at få fingre i Domaine Disznókö, som endte med at blive overtaget af AXA-koncernen, som også ejer Château Pichon-Baron Longueville (2. Cru Pauillac). AXA investerede massivt i ejendommen, som i dag regnes for en af Ungarns tre bedste vingårde.

Disznoko

Vine fra Disznoko


91 point

KUN
DKK 99,95

pr. fl. v/12 flasker


91 point

KUN
DKK 109,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 139,95

pr. fl. v/12 flasker


17,5 point

KUN
DKK 249,95

pr. fl. v/6 flasker


96 point

KUN
DKK 299,95

pr. fl. v/6 flasker