Portvin


Danmarks største sortiment af Portvin

Det er med stor glæde, at vi kan præsentere Philipson Wines nye portvins agentur Feuerheerd’s Port. Det sker efter 25 succesfulde års samarbejde med Burmester ophørte pr. 1. juli 2019.

Vi har gået benhårdt efter at tilbyde top kvalitet til yderst rimelige priser. Det er derfor med stor glæde, at vi kan præsentere et imponerende sortiment, med alle de traditionsrige portvinstyper.

Feuerheerd's har gennem århundrede gjort en stor dyd ud af at lagre gamle Colheitaer, hvilket betyder at du kan købe gamle topårgange i topkvaliteter med enorm rigdom, koncentration og kompleksitet!

Grundstammen i det familieejede portvinshus har siden 1815 været en kompromisløs stræben efter at lave fantastiske portvine. Huset ejes af Barão de Villar-Vinhos, som den meget kendte portvinsfamilie Van Zeller står bag. De har blandt andet ejet Quinta do Noval, hvor Feuerheerd's winemaker Alvaro Van Zeller er oplært og startede sin karriere.

KUN
DKK 109,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 149,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 149,95

pr. fl. v/12 flasker


93 point

KUN
DKK 365,00

pr. fl. v/6 flasker


95 point

KUN
DKK 399,95

pr. fl. v/6 flasker


93 point

KUN
DKK 595,00

pr. fl. v/6 flasker


95 point

KUN
DKK 895,00

pr. fl. v/6 flasker


KUN
DKK 1.000,00

pr. stk


Forskel på Colheita, Tawny, Ruby og Vintage Portvin

Portvin kan overordnet set opdeles i 2 typer; tawny og ruby. 

Tawny portvin betegnes også som fadlagret port, idet den ligger på fad indtil den skal bruges. Hvor Tawny er en blanding af flere forskellige årgange, er Colheita en årgangstawny som kun laves i de bedste år. 

Colheita portvin lagrer minimum 7 år på fad og bærer altid 2 årstal; høstår og tappeår. De bedste og mest eftertragtede Colheita, lagrer mange år på fad, og opnår derved en uhørt koncentration og kompleksitet. Tawny, som betyder læder, er opkaldt efter den gyldne farve, som portvinen får af den lange fadlagring. 

Ruby portvin, som også inkluderer vintage og late bottled vintage. Tilbringer relativt kort tid på fad, ofte under 2 år. Efter aftapning på flasken er ruby portvin og late bottled vintage drikkeklar. 

Vintage portvin udvikler sig ved flaskelagring og har et langt lagringspotentiale på 10, 20 eller 30+ år. Ruby, som betyder rød, er opkaldt efter typens farve. (Køb Vintage Portvin her)

Hvid portvin laves på hvide drue typer, og kan produceres som tørre eller halv-søde portvins varianter.Vinene er typisk mere frugtige og passer godt som aperitif.

 

Portvin til mad

I Danmark drikker vi ofte portvin i vinterhalvåret til ris a la mande. Portvin kan faktisk parres med langt de fleste retter. Som tommelfingerregel kan man parre portvin med fed mad, såsom paté og fois gras. 

Melon med parmaskine passer utrolig godt med en colheita. De nøddede elementer i en ældre colheita passer godt med smagen fra lufttørret skinke, mens melon passer til sødmen som man finder i portvinen. Jo ældre en colheita, jo mere intens og kompleks bliver portvinen.

Tawny portvine går utroligt godt til tørre oste. Colheita portvine kan gå til skimmeloste hvis man samtidig servere ristet rugbrød, kraftig marmelade eller nødde-honningblanding. Colheita er også et oplagt valg til desserter med smag af nødder, karamel eller tørrede frugter. Så næste gang du laver creme-brulée, Tarte Tartin eller god gammeldags dansk æblekage, så snyd ikke dig selv for oplevelsen med en colheita på bordet. 

 

Portvin holdbarhed

Vintage, Late Bottled Vintage og Ruby-typen skal drikkes ligesom rødvin, altså på dagen eller måske dagen efter, hvis man sætter flasken i køleskabet. Rigtig gamle vintage portvine kan faktisk kun holde sig halve dage, eller nærmest timer, hvis det er 100 år gammel portvin.

Tawny og Colheita kan holde sig flere uger, uden af blive dårlig, hvis man sætter proppen ordentligt på, og sætter flasken i køleskabet, gerne oprejst, så der er så lidt vin-overflade med ilten i flasken. Det gør at man kan nyde hvordan en tawny eller colheita udvikler sig gennem en måned. Hvornår den er bedst er en smagssag, men der går flere uger før vinen ikke kan drikkes.

Serveringstemperatur af portvin

Ruby bør serveres koldt. Gerne omkring 12 grader, så kan den nydes mens den stille og roligt varmes op af rummets højere temperatur.

Tawny og colheita bør være let afkølet, omkring 14-16 grader. Stil gerne flasken i køleskabet 30 minutter eller 1 time før servering. Har du i et vinkøleskab, så læg tawny og colheita flaskerne sammen med rødvinene. Så har portvinene den optimale temperatur fra start af.

Vintage portvine bør i forvejen opbevares i vinkøleskabe eller en kølig kælder, da de vil modne for hurtigt ved stuetemperatur. Vintage hører til Ruby-typen, så de bør de lægges sammen med hvidvine, eller sammen med de køligste rødvine.