Naturvin


vin uden tilsætningsstoffer

Naturvin er et relativt nyt begreb – du kan også falde over navnene naturlig vin og vin nature, men det er det samme. Naturvin er ikke lige så velkontrolleret som bio- og økovin – og lige præcis derfor er der også en del stærke holdninger til begrebet naturvin. Der findes dog også her en certificering, men der er en kæmpe gråzone af producenter der bruger begrebet uden at være certificeret.

 en franske organisation Association des Vins Naturels har fastsat en række regler for certificering, bl.a. for svovlniveauet i vinen; at vinen skal fremstilles uden brug af maskiner eller kemi. Især det med maskiner har stor betydning, da en lang række moderne processer dermed er udelukket, hvis vinen skal kaldes for naturvin.

Der er en grundlæggende mere romantisk og uskyldig tanke bag naturvin – at vinbonden ikke blander sig i naturens gang. Dette er dog i praksis nærmest umuligt, da det stort set ikke kan lade sig gøre at producere en vin, der skal smage godt (og ikke af fx gæret æbleskrog, som er en typisk fejl), skal kunne transporteres, have en vis holdbarhed og at flaskerne i store træk smager ens.

 Retningslinjerne fra Association des Vins Naturels er dog følgende:

  • Brug af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer.
  • Ingen kunstvanding i vinmarken
  • Håndplukning af druerne
  • Ingen ekstra tilførsel af sukker, bakterier eller gærceller
  • Syreniveauet justeres ikke
  • Ingen tilføjelse af smagsregulerede stoffer, hvilket også indbefatter fadlagring inkl. chips/savsmuld/stave
  • Der klareres eller filtreres ikke
  • Der manipuleres ikke med vinen gennem centrifuger, micro oxidation, reversed osmosis, cryoextraction etc.
  • Der tilsættes ikke SO2, og vinen stabiliseres heller ikke på andre måder, som kuldebehandling, sterilfiltrering, tilsætning af gumanerobic, pasteurisering osv.

 Når man vælger at udelade en lang række moderne processer, så stiller det i realiteten ekstrem store krav til hygiejneforholdene på vingårdene. For det kan sagtens lade sig gøre at lave god, holdbar og transporterbar vin efter ovenstående principper – der skal bare være ekstremt rent, for at vinen ikke får fejl.

En misforståelse ved naturvin, som man ofte støder på, er at den ikke indeholder svovl. Dette er ikke korrekt idet der helt naturligt fremkommer svovl ved gæringsprocessen. En anden udbredt misforståelse er at tro at naturvin er økologisk dyrket, det er den kun hvis den er økologisk certificeret, så kig efter økomærket på vinen, hvis du ikke finder det, så er vinen ikke certificeret økologisk.

KUN
DKK 105,00

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 229,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 245,00

pr. fl. v/12 flasker


Naturlig skønhed

KUN
DKK 249,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 299,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 335,00

pr. fl. v/6 flasker