Maury 6 Ans d´Age Mas Amiel

DKK 139,95
pr. fl. v/12 flasker 169,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Anmeldelser (4)

Gastro 92 point
Fyens Stiftsidende
Mad & Venner Anbefalet
Vinbladet 91 point

Vin-Info

Varenummer: 13551400
Type: Dessertvin
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i: Leveres i karton med 6 stk.
Producent:
Land:
Område: Languedoc-Roussillon
Druesorter: 90% Grenache Noir, 5% Maccabeu, 5% Carignan
Anbefalet til: Chokolade-desserter, oste, roquefort, frisk frugt, meditationsvin.

Beskrivelse

Raymond Amiel grundlagde domainet i 1816, da han vandt det i kortspil fra biskoppen i Perpignan. Familen Dupuy overtog i 1916 og indtil 1999, hvor Olivier Decelle overtog og indledte en serie af kvalitetsreformer på domainet, som bl.a. er ved at blive omlagt til biodynamisk drift.

Domainet er fantastisk smukt beliggende mellem middelhavet og Pyrenæerne, omgivet af bjerge og i det fjerne kan man se det berømte Cathar slot Château Quéribus. Klimaet er ekstremt, man har 260 solskinsdage om året og temperaturerne bliver meget høje om sommeren og meget lave om vinteren. Vingårdens jorder er meget skifer og kalkholdige med en smule ler, hvilket gør at man kan holde på varmen.

Der har været dyrket vin i området siden romertiden, og søde vine i hvert fald siden 1285. Domainet har 155 ha opdyrket, heraf 55% Grenache Noir og 40% af vinstokkene er over 30 år gamle. Winemakeren er Stéphane Gallet, som i Frankrig er kendt for at være en af de bedste "bio" winemakers og han er arkitekten bag kvalitetsrevolutionen på Mas Amiel.

Maury er en Vin doux Naturel, hvilket vil sige at vinens gæring standses ved tilsætning af alkohol, inden al mostens naturlige sukker er omdannet til alkohol.

Maury 6 Ans d´Age er lavet i traditionel oksidativ stil. Efter gæringen og macerationen opbevares vinen udendørs i 60 liters glasballoner i en periode og udsættes dermed for sollys og skiftende temperaturer. Denne proces bibringer vinen nogle af de karakteristiske noter af appelsin og acacienødder, samt et forbedret lagringspotentiale. Dernæst lagres vinen i 5 år på store gamle træfade, hvorved vinens røde bæraromaer langsomt ændrer sig til tørrede frugtaromaer. Resultatet er en 6 år gammel Maury, som er blød med noter af figen, ristede tørrede frugter og kakaopulver.

Anmeldelser

  • 92P - Gastro magazine December 2017:" 16,5 % ødselhed efter fem år på egefade, efterfulgt af et år på glasballoner placert ude i solen. Ikke rigtigt noget af den berømte rancio-effekt endnu, men dog tørrede tranebær og tørrede kirsebær med tydelige træk af kaffe og chokolademælk. Noter af poleret ibenholt og smuldrende mahogni tilsat rosinessens. Oxidative noter i munden, der kan minde om gammel sangiovese fra 1960'erne med udtalt tørret krisebær, rust, forbfløffende syre, specielt når vi ved, det er grenache, der Frisker op på ellers tydelig restsukker, og alkohlen svæver kun som dampe i baggrunden. Fabelagtig!"
  • 5 stjerner d. 28.03.14 i Fyens Stifttidende: "Transparent med ældet, rødligt skær. Oxideret næse med toner af nødder, lakrids, svesker i sprut foruden læder og skosværte. Let mundfornemmelse med marcipansødme, stødt æble, nødder, svesker og figen, ældet og ret lækker - hænger længe i munden med oxiderede tone brændt karamel og mandler. Let mundfornemmelse, lang eftersmag med oxideret tone. Sød vin, som stiller krav til maden."
  • Anbefalet i Mad & Venners test af søde vine november 2013: "Hvad drikker man til julens småkager, nødder, tørrede frugter, konfekt, chokolader - og ikke at forglemme risalamanden...?": "Denne Maury har et flot, åbent og modent portvinsagtigt præg. Til risalamanden var den for mørk og tanninrig og havde ikke de rigtige aromatiske elementer. Meget bedre gik den til chokolader og tørret frugt - og så har den intense vin en karakter, der også gør den velegnet som alternativ til en cognac til kaffen. Denne sydfranske Maury er fortrinsvis baseret på grenache-druer plus en lille andel maccabeu og carignan."
  • 91P - Vinbladet d. 31.10.13: "Sveskeduft med lakrids, karamel og reven appelsinskal. Sødmefuld, fyldig smag med lang, frisk eftersmag, sødmefuld med frisk syre, og tanninagtig bid langt fremme."
  • Anbefales på tv2.dk: "Mellem Middelhavet og Pyrenæerne, omgivet af bjerge, ligger området Maury. Solen skinner 260 dage om året, hvilket øger sukkerindholdet i druerne, der modner perfekt. Vingården Mas Amiel er stormet frem det seneste årti, ikke mindst som følge af, de nu lægger om til biodynamisk produktion. Det afspejles rent faktisk i smagen. Vinen er lavet oxidativt og opbevares udenfor i glasballoner, hvor den udsættes for sollys og skiftende temperaturer, som traditionen er på disse kanter. Hedvinsnæse, ikke så kraftig, men liflig med noter af appelsin og nødder. Smagen er dyb og mørk og mineralsk, og det passer så flot til de mørke ristede aromaer, som chokoladen har. Trods sin alder har den en frisk og livlig syre, som gør, at den ikke falder sammen i munden, når chokoladens kraftige univers sætter vinen på prøve. Jeg prøvede den også til risalamande med kirsebærsovs, og den matchede fint."
  • "Mas Amiel's classic, non-vintage renditions of Maury keep getting better for the price." Citat Robert Parker Wine Advocate
  • "Olivier Decelle and his winemaker Stephane Gallet at Maury's (if not Roussillon's) best-known wine address continue to offer excellent dry red values to accompany their vast assortment of sweet wines." Citat Robert Parker Wine Advocate
  • Druesorter: 90% Grenache Noir, 5% Maccabeu, 5% Carignan
  • En serveringstemperatur på 10-12 grader vil være passende
  • Anbefales til: Chokolade-desserter, oste, roquefort, frisk frugt, meditationsvin.

Producent beskrivelse

Domaine Mas Amiel - Benchmark producenten i Roussillon

Raymond Amiel grundlagde domainet i 1816, da han vandt det i kortspil fra biskoppen i Perpignan. Familen Dupuy overtog i 1916 og indtil 1999, hvor Olivier Decelle overtog og indledte en serie af kvalitetsreformer på domainet, som bl.a. er ved at blive omlagt til biodynamisk drift. Domainet er fantastisk smukt beliggende mellem middelhavet og Pyrenæerne, omgivet af bjerge og i det fjerne kan man se det berømte Cathar slot Château Quéribus

Frugt, friskhed og balance i et ekstremt klima

Klimaet er ekstremt, man har 260 solskinsdage om året og temperaturerne bliver meget høje om sommeren og meget lave om vinteren. Vingårdens jorder er meget skifer og kalkholdige med en smule ler, hvilket gør at man kan holde på varmen. Der har været dyrket vin i området siden romertiden, og søde vine i hvert fald siden 1285. Mas Amiel har en lang historie for fremstilling af de traditionelle oksidative typer som man finder i fx 6 og 10 års Maury, men måden hvorpå Vintage Maury vinificeres, med fokus på friskhed og balance er skabt af Olivier Decelle og winemaker Nicolas Raffy.

International anmelder ros

"Olivier Decelle at Maury's (if not Roussillon's) best-known wine address continue to offer excellent dry red values to accompany their vast assortment of sweet wines." Citat Robert Parkers The Wine Advocate "What cellar and vineyard manager Nicolas Raffy put on the tasting table for me this year represented the most consistently high quality I have yet enjoyed from this longtime benchmark Roussillon estate." Citat Robert Parkers The Wine Advocate