Portugal


Selvom Portugal laver et pænt udbud af bordvine, er det med rette portvinen, den ædle hedvin, som dominerer billedet i dag. Vinen dyrkes på de solbagte skråninger ned mod Douro-floden. På grund af den hårde skiferbaserede jordbund, har det krævet århundreders sved, og af og til en stang dynamit, for at skabe de tusinder af terrasser, som i dag er prægtigt syn.

Der laves henved et dusin forskellige typer Portvin, hvoraf de som modnes på fad, er de mest udbredte. Ruby Port er den mindst fadlagrede, og kendetegnes derfor ved en rødviolet farve og frisk frugtighed. Tawny Port har gennemgået længere fadlagring, og har derfor en mere udviklet bouquet og en brunlig kant. Vintage Character er betegnelsen for en særlig mørk, kraftfuld og koncentreret sødmefuld Tawny, som typisk er sammenstukket af vine der har lagret i 3-5 år. Tawny Port udbydes også med aldersbetegnelse, eksempelvis "10 Years Old Tawny". Vinen har ikke nødvendigvis den alder som står på etiketten, men skal besidde farve, duft og smag, som en vin med den angivne alder. Colheita er en Tawny fra en enkelt årgang. Vinen skal modnes på fad i mindst 7 år, men fadlagres ofte meget længere.

Den anden store kategori af Portvine, er de som skal modnes på flaske. Den mest kendte er den klassiske Vintage Port, som fremstilles ved sammenstikning af et portvinshus? bedste vine i en enkelt, exceptionel årgang. God Vintage Port kan snildt lagre i 3-4 årtier, og vil med alderen udvikle en uovertruffen bouquet af blandt andet viol, mokka og valnød. De portvinshuse som ejer mere end en vingård (på portugisisk "quinta"), kan af og til udbyde Single Quinta Vintage Port, dvs Vintage Port lavet på druer fra en enkelt, som regel enestående vingård. Dette er netop tilfældet med JW Burmester, som er et af vores bedste agenturer. Burmesters enestående vingård Quinta Nova de nossa Senhora do Carmo (i daglig tale Quinta Nova) frembringer således resultater i verdensklasse år efter år, på grund af sit unikke mikroklima. Burmesters super-Quinta lægger også most til husets Late Bottled Vintage Port (LBV), som gennem to års ekstra fadlagring bliver tidligere drikkeklar end den klassiske Vintage Port.

I 1999 blev Burmester opkøbt af den utroligt pengestærke familie Amorim. Familien udsendte kort efter et manifest til verdenspressen som kort og godt lød: 50 år efter ejerskiftet skal Burmester den være bedste portvinsproducent. Målsætningen er allerede fulgt op af massive investeringer i nye marker, omplantninger, nyt materiel i kældrene og endnu hårdere selektering i høsten. JW Burmester er på vej mod stjernerne, følg med!

Ønsker du kun at se portvine klik her - vil du hellere se portugisiske rødvine klik her - eller hvidvine fra portugal

Portugal

Vine fra Portugal


17 point

KUN
DKK 89,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 89,95

pr. fl. v/12 flasker


91 point

KUN
DKK 89,95

pr. flaske


KUN
DKK 99,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 99,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 99,95

pr. flaske


KUN
DKK 109,95

pr. fl. v/12 flasker


92 point

KUN
DKK 139,95

pr. flaske


KUN
DKK 139,95

pr. fl. v/12 flasker


KUN
DKK 139,95

pr. flaske