Vinlande


Argentina

Argentina er Sydamerikas største vinproducent. Siden 1600-tallet er hovedparten af al vin blevet dyrket omkring Mendoza-provinsen, og så godt som alle kvalitetsvine stammer i dag herfra. Hemmeligheden bag den imponerende kvalitet skyldes flere faktorer: For det første ligger hovedparten af vinmarkerne 500 - 800 meter over havet, hvor der er køligere end ved lavlandet.

Se land

Australien

Til trods for landets status som selvstændigt kontinent og verdens sjettestørste nation, tegner Australien sig kun for knap to procent af verdens vinproduktion. Dette skyldes ikke mindst at det australske kontinent har ekstremt små grundvandsressourcer. Der dyrkes en lille mængde vin i den indre, ørkenlignende del af landet, men denne må betragtes som et udslag af de ukuelige australieres hang til heltemod og store bedrifter, snarere end sund fornuft.

Se land

Canada

De kolde canadiske vintre bevirkede at man i starten fokuserede på hybriddruer som f.eks. Vidal (en hybrid af Ugni Blanc, kendt fra Gascogne og Cognac), fordi disse druer er meget hårdføre. Men klassiske druer som Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc har vundet frem de sidste 25 år, så man nu har en meget bred og varieret produktion. Alle druer håndhøstes og vinificeres i familiens state-of-the-art vinkælder. Icewine høsten begynder ved -8 grader eller koldere.

Se land

Chile

Til trods for, at Chile kun er verdens 16. største vinproducent, er landet det suverænt mest foretrukne oversøiske vinland blandt de danske vinnydere. En af årsagerne til landets succes, finder man i den ligefremme stil, vinene laves i. Ingen formår som chilenerne at skabe attraktive og let tilgængelige vine, og dét til ekstremt attraktive priser,

Se land

Frankrig

Meget få lande har så gode betingelser for druedyrkning. Atlanterhavet og Middelhavet gør hver især deres for at skabe et stabilt og tempereret klima. I jorden findes en stor andel af calcaire (kalksten) - en gunstig faktor når der skal produceres vin af særlig høj kvalitet.

Se land

Italien

Til trods for de til tider kaotiske tilstande, er Italien beliggende i et klima, hvor det næsten ikke kan undgås at producere vin i høj kvalitet. Solen, de tempererede skråninger, og vulkansk jord i udvalgte områder giver fantastiske forhold til skabelsen af varierede vine.

Se land

New Zealand

Til trods for den geografiske nærhed, har New Zealand som vinland uendeligt lidt til fælles med Australien. Størrelsesforholdene er langt mindre og klimaet er markant køligere og mere fugtigt. Endnu vigtigere er de New Zealandske vinbønders attitude - til forskel fra australierne føler den gængse kiwi meget lidt ærefrygt over for alt der er stort.

Se land

Portugal

Selvom Portugal laver et pænt udbud af bordvine, er det med rette portvinen, den ædle hedvin, som dominerer billedet i dag. Vinen dyrkes på de solbagte skråninger ned mod Douro-floden. På grund af den hårde skiferbaserede jordbund, har det krævet århundreders sved, og af og til en stang dynamit, for at skabe de tusinder af terrasser, som i dag er prægtigt syn.

Se land

Spanien

Over 1.17 millioner hektar er beplantet med vinplanter, hvilket gør at Spanien besidder verdens største dyrkningsareal. På trods af dette, har Spanien kun den tredjestørste produktion ? førstepladsen udgøres på skift af Frankrig og Italien. Med andre ord, så er høstudbyttet lavt og pladsen mellem stokkende stor.

Se land

Sydafrika

Sydafrika er et af de vinlande i verden, som gennemgår den mest omfattende udvikling, og det går den helt rigtige vej. Nye områder opdyrkes, kældermestre uddannes, produktionsapparatet moderniseres, og nye vinhuse skyder op hver måned. Samtlige sydafrikanske vinområder ligger i Cape, dvs. den sydvestlige del af landet omkring Cape Town.

Se land

Tyskland

Tyskland producerer nogle af Europas mest finesserige, karakterfulde hvidvine. Alligevel er markedet for tyske kvalitetsvine stadigt faldende i Danmark. Årsagen til dette paradoks må delvis ligge i eksportsuccesser som Liebfraumilch, Schwartze Katz o.a., vis langsigtede virkning har været katastrofal.

Se land

USA

De dage er talte, hvor USA's vine blev mødt med mistro og kommentarer à la "kan de virkelig dyrke vin?". Blandt de oversøiske vinlande, er de amerikanske vine i dag de højest agtede. Man er ikke kommet sovende til denne hæder; i snart tre årtier har man kæmpet en indædt kamp mod fordomme, ikke mindst på hjemmemarkedet, hvor der ikke næres udelt begejstring for vinbranchen.

Se land