2018-Pinot-Grigio-Alto-Adige-Cantina-Andrian

2018 Pinot Grigio Alto Adige Cantina Andrian

DKK 129,95
pr. fl. v/12 flasker 159,95   pr. flaske

Anmeldelser (1)

93 point

Alto Adige

Alto Adige er Italiens nordligste provins og var tidligere en del af Østrig. Sproget i området, kendt af de lokale som Südtirol, er mest tysk og regionen har udstrakt selvstyre. I denne y-formede dal for fødderne af Dolomitterne, hvor vinstokkene klamrer sig til de stejle klippesider, produceres Italiens sprødeste og mest finesserige og mineralske hvidvine på druer såsom Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Chardonnay m.fl. Også mindre mænger elegante rødvine på Pinot Noir eller de lokale druer Schiava og Lagrein fremtrylles i områdets unikke terroir. Et af de særlige kendetegn ved området er, at det gennemsnitlige antal hektar per vingård er den mindste i Italien. Dette fænomen har givet anledning til talrige kooperativer, som er kendte for fremragende kvalitet - også til prisen. Blandt disse er 2 af de allerbedste; Cantina Terlan og Cantina Andrian.

Cantina Andrian - Mineralske top value vine

Cantina Andrian blev grundlagt i 1893 og var det første kooperativ i Alto Adige. Andrians vinmarker er unikke for området, fordi de er beskyttet mod vest af Gantkofel bjerget som består af dolomit-sten og kalksten. Disse stensorter fra det høje bjerg har igennem tiden eroderet og dannet en nedadgående skråning af deponeret jord som har spredt sig som en vifte på 200 grader ud i bunden dalen i en højde af 260-340 meter over havets overflade. Denne kalkholdige lerjord er typisk for området og efterlader sit tydelige aftryk i vinenes karakter. Vinmarkerne bades i sol allerede fra tidlig morgen men ligger i skygge fra midt på eftermiddagen. Dette giver et køligere mikroklima i forhold til de fleste andre områder i Alto Adige, hvilket er med til at give vinene deres sprøde syre samt unikke kompleksitet og friskhed. Vinene er elegante, rene og mineralske med et godt lagringspotentiale. Produktionen er dog lille og Cantina Adrian kan nærmest kaldes et "boutique" kooperativ. Kvaliteten er høj i alle vinene, men især Pinot Noir druen er de særligt dygtige til. I 2008 fusionerede Cantina Andriano og Cantina Terlano - begge ligger i samme lille DOC og har som mål at lave terroir vine af høj kvalitet. Cantina Andrians vine holdes dog helt adskilt, da de har deres helt egne karaktertræk, terroir og historie. Cantina Andrian leverer utrolig meget vin for pengene og Wine & Spirits Magazine kårede da også Andrian, som et af de 4 bedste italienske Value Brands i 2013 - Cantina Terlan var et af de andre.

To serier - Classics & Selections

Druerne til vinene i Classics serien kommer fra de lavest liggende vinmarker, som nyder godt af et mere solrigt Middelhavsklima. Nogle af vinene fra Classics serien er så karakteristiske for det sted druerne kommer fra, at de bærer markens navn: Finado, Floreado, Bocado og Rubeno. Selections serien laves på udvalgte senere håndhøstede druer fra ældre vinmarker med minimum 15 år gamle vinstokke og ekstremt lave høstudbytter (ca. 42 hl pr ha). Denne udvælgelse garanterer en flot modenhed og giver mere kraftfulde, men alligevel elegant strukturerede og komplekse vine. James Suckling: "I am also a growing fan of the whites from Cantina Andrian, a cooperative from Alto Adige. Both Cantina Adrian and Cantina Terlano are leading winemakers in their region." Parker: "Cantina Andriano (in Italian) and Kellereri Andrian (in German) is one of the most dynamic and exhaustive wine realities in Italy."

Pinot Grigio Cantina Andrian

Pinot Grigio druer fra marker i op til 380 meters højde. Gæret og lagret på ståltank på bærmen i 6 måneder. Lækker og mild Pinot Grigio med frugtig duft og smag af moden honning melon, æble og hvide blomster. Blød i munden med fin syre og let mineralitet.