2015 Givry Blanc 1. Cru La Grande Berge Domaine Clos Salomon

DKK 269,95
pr. fl. v/12 flasker 324,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Vin-Info

Varenummer: 10111115
Type: Hvidvin
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i:
Producent:
Land:
Område: Bourgogne
Druesorter: 100% Chardonnay
Anbefalet til: De fleste fiskeretter, skaldyr, aperitif.
Drikkemoden: 10 år frem fra høståret, længere under optimal opbevaring.
Fadlagring: 12 mdr. på franske egetræsfade, 25% nye.

Beskrivelse

La Grande Berge Blanc Givry 1. Cru

La Grande Berge er en af de mest berømte 1. Cru'er i Givry. Den er beliggende ca. 1 km syd for Clos Salomon vinmarken. Alle chardonnay druerne håndhøstes og selekteres derefter på vingården, vinen lager derefter i 12 mdr. på franske egetræsfade, 20% nye. Clos Salomon er blande de få, der laver La Grande Berge Blanc (der er adskillige producenter af rouge). Vinen har en fin, strågylden farve, en finesserig bouquet at mineraler og hvide blomster, en kompleks smag med antydning af kalk, citrus, grønne æbler og god fylde fra de moden druer. Vinen slutter med en fin mineralitet.

Anmeldelser

  • Druesorter: 100% Chardonnay
  • Fadlagring: 12 mdr. på franske egetræsfade, 25% nye.
  • Drikkeklar: 10 år frem fra høståret, længere under optimal opbevaring.
  • Anbefales til: De fleste fiskeretter, skaldyr, aperitif.

Producent beskrivelse

Clos Salomon toppen af Givry

Domainets historie går helt tilbage til det 13. århundrede og bærer den første ejers navn. I 1375 solgte man således vin til ingen ringere end paven i Avignon. Den nuværende familie du Gardin overtog Domainet i 1632 og har haft det lige siden. I dag er det unge Ludovic du Gardin, der er ansvarlig for både vinfremstilling og salg. Ludovic har overtaget fra sin moder, Jacqueline, der alene drev Domainet fra 1977 til 1990.

Le Volnay du Chalonais

Domainet ligger i Givry i Côte Chalonaise, lige syd for Beaune. Den berømte franske Abbed Coutépée, der som en af de første gennemrejste og beskrev Bourgognes bedste vine i 1776, kaldte vinen Côte Chalonaises Volnay, hvilket hentyder til vinens fornemme intensitet og kompleksitet, som han mente kunne sidestilles med de berømte vine i Volnay.

Et 1. Cru monopol og 2 hvidvine

Clos Salmomon er et såkaldt monopol, dvs. at der kun er en ejer af denne vinmark. Den er almindelig anerkendt som Givrys bedste og naturligvis 1. Cru. Vinmarken er på 7 ha. og vinstokkenes gennemsnitsalder er 50 år. Vinmarken ligger på en Sydvendt skråning. Høstuddbyttet er meget lavt, alle druer håndhøstes og sorteres og vinfikationen traditionel med anvendelse af vildgær. Domainet er ikke biodynamisk drevet, men man tilstræber at gøre hele driften og vinfremstillingen så "ren" som overhovedt muligt. Domainet råder også over 2 Chardonnay vinmarker, den 1 ha. store La Grande Berge, og den 5,4 ha. store Les Clous i Montagny 1. Cru.

En 25 år gammel forbindelse

Christian Philipson boede i en årrække i Frankrig, bl.a. i Givry, hvor han fik sin store passion for vin og knyttede mange stærke bånd, som her 25 år senere stadig er intakte. Clos Salomon var en af de allerførste, da det hurtigt gik op for Christian at her var en producent med unikke vinmarksbesiddelser.