2014 Montessu Isola Dei Nuraghi Punica, Sardegna

DKK 129,95
pr. fl. v/12 flasker 159,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Anmeldelser (5)

Flaskehalsen.nu
Wine Spectator Top 100 Wines of 2016
Vinous.com 91 point
Gastro
Wine Spectator 90 point

Vin-Info

Varenummer: 65681314
Type: Rødvin
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i: Leveres i karton med 6 stk.
Producent:
Land:
Område: Sardinien
Druesorter: 60% Carignan 10% Cabernet Sauvignon 10% Merlot 10% Syrah 10% Cabernet Franc
Anbefalet til: Lam, kalv, kraftigt fjerkræ, fuldfede oste.
Drikkemoden: 5 år frem fra høståret

Beskrivelse

Montessu, Agripunica Incisa della Rocchetta

Vinen laves på Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Syrah. Det kan lyde som lidt af en rodebutik, men der er en logisk forklaring. Carignan giver svingende resultater og forbindes normalt ikke med topvin, men det Sardinske klima med masser af sol giver en optimal modning af druen. Jorden er meget sandet ved kysten og det giver aromatiske, parfumerede druer mens indlandsklimaet betyder at druerne på grund af at blive dyrket i højderne bliver mere robuste og kraftulde, og det giver en perfekt kombination. Ved ikke blot at blande druesorter, men også fra forskellige placeringer opnår man et resultat, hvor helheden er langt bedre end summen af de enkelte komponenter hver for sig. Montessu er en perfekt symbiose mellem druer og terroir!.

Anmeldelser

  • 5 stjerner - Flaskehalsen.nu d. 27.01.17: "Sardinien, der ligger vest for Italien, er hjemsted for en del spændende vine, der sagtens måler sig med dem, der produceres på fastlandet. Denne Montessu Isola dei Nuraghi er ingen undtagelse, og den er sat sammen af druerne Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Cabernet Franc. Sammensætningen, der har en klar overvægt til Carignan-druen, er meget frugtrig og indbydende. I duften er det næsten som jordbærgrød, mens det snarere er de finere jordbærnuancer, der træder ind i smagen, hvor de følges op af pebrede krydderier og en nydelig kant, der sætter kolorit og sikrer, at der ikke går marmelade i den. Det er en vin, der på nogle punkter viser muskler, mens den på andre måde fremstår fin og diskret, og det giver en sjov men vanvittigt charmerende balance."
  • På Wine Spectators Top 100 Wines of 2016 liste. Udvalgt blandt over 18000 vine smagt af Wine Spectators eksperter i løbet af året. Vinene udvælges udfra kriterier såsom point opnået ved blindsmagning, pris og om vinene har såkaldt 'X-faktor'.
  • 91P - Vinousmedia.com v/Antonio Galloni oktober 2016: "Deep ruby. Enticing aromas of flint, underbrush, wild herbs and red cherry on the spicy nose. Then rich, deep and dense with polished tannins and a multilayered and surprisingly complex personality for this wine. Finishes with outstanding length and noteworthy grip, while featuring a leafy echo that adds further complexity. One of the most refined versions of Montessu I've ever had. This is a complex blend of Carignano, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon and Syrah."
  • 90P - Wine Spectator magazine oktober 2016: "An elegant version, with Asian five-spice powder and cherry blossom notes wafting through flavors of black raspberry preserves, bresaola and cured tobacco. Long and supple, with a mineral-tinged finish."
  • 5 stjerner - Gastro oktober 2016: "Carignan domineret sarder med indslag af cabernet sauvignon, merlot, syrah og cabernet franc. Andetsteds omtaler jeg rusticitet i vin. Sardinsk vin kan sandelig være rustik, både den hvide og den røde. Øen er en slags mediteran ampelografisk smeltedigel, hvor spanske sorter som carignan og garnacha vokser side om side med vermentino og bovale. Punica er ejet af Rochetta-familien fra Tenuta San Guido, bedre kendt som Sassicaia-opfinderen. De franske sorter kommer selvfølgelig fra Rochetta-familiens præferencer, men Montessu er faktisk mere sardisk end fransk eller international. Svesket note i næsen, middelhavsvarme i smagen med cremet tannin og spor af fransk egetræ. Uimodståelig og velskabt, forbavsende fast greb i gummerne for en Rochetta-vin, og det kan vi li'." RLJ
  • Druesorter: 60% Carignan 10% Cabernet Sauvignon 10% Merlot 10% Syrah 10% Cabernet Franc
  • Drikkemoden: 5 år frem fra høståret
  • Anbefales til: Lam, kalv, kraftigt fjerkræ, fuldfede oste.

Producent beskrivelse

Punica - Sassicaia laver vin på Sardinien

Agricola Punica Incisa della Rocchetta er frugten af et frodigt samarbejde mellem Marchesi Incisa della Rocchetta (skaberen af Italiens bedste og mest berømte vin, Sassicaia), Sebastiano Rosa, den sardiske vingård Cantina Santadi samt Italiens Grand Old Man i winemaking og konsulentønolog på Sassicaia, Giacomo Tachis. Marchesi Incisa della Rocchetta er hovedejer af projektet.

Verdensklasse på Sardinien

Målet med det sardiske projekt er at skabe Sardiniens første verdensklassevin. For at opnå dette, er man gået utraditionelt til værks. Den største udfordring er, at Sardiniens voldsomme varme branker druerne og gør vinene uelegante. Derfor er man søgt op på øens højestliggende, kølige skråninger, som ganske vist er besværlige at dyrke, men til gengæld får druerne de helt rette forudsætninger for at bevare friskheden og elegancen. Vintrene er milde på grund af den varme Scirocco vind fra Afrika og somrene er meget varme, men dog køles kysterne og de højt beliggende marker af middelhavsvindene.

Fønikerne bragte Carignan til øen

Carignano druen, bedre kendt under sit franske navn Carignan, stortrives på øen og man mener den blev bragt til Sardinien af Fønikerne, dvs. før Romerne erobrede øen i 238 før vor tidsregning. Romerne kaldte Fønikerne for Punerne, nok husket af mange danskere fra latinundervisningens bøger om de Puniske krige. Vingården er døbt Punica for at hylde Punernes indsats for vinkultur på øen.

Barrua og Montessu hyldes i pressen

Vingården laver 2 vine: Barrua med 85% Carignan, hvodesagligt på meget gamle vinstokke, 10% Cabernet og 5% Merlot samt Montessu med 60 % Carignan, hovedsagligt på yngre vinstokke, 10 % Syrah, 10 % Cabernet og 10 % Merlot. Især Barrua har begejstret den internationale vinpresse og vine har allerede fået de svært opnåelige 3 glas i Gambero Rosso, den italienske vinbibel, 2 gange siden 2002, den første årgang.