2014 Barolo Luigi Einaudi

DKK 229,95
pr. fl. v/12 flasker 279,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Anmeldelser (2)

Jyllands Posten 91 point
Vin-top-10.dk v/ Anders Grøndahl 93 point

Vin-Info

Varenummer: 69091314
Type: Rødvin
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i:
Producent:
Land:
Område: Barolo
Druesorter: 100% Nebbiolo - bl.a. fra Bussiamarken.
Anbefalet til: Okse- og lammekød, fugle- og dyrevildt med kraftig sauce.
Drikkemoden: Nu og ca. 10 år frem fra høståret.

Beskrivelse

Barolo

Den såkaldt almindelige Barolo i årgang 2014 er markant anderledes fra Einaudi. Det har alle årene været ekstrem høj kvalitet af druemateriale der kommer i denne vin, men med opkøbet af nye enkeltmarker, heriblandt Bussia, sætter Einaudi nye standarder for vellavet Barolo. Da man har købt og overtaget markerne midt i vækstsæsonen har man valgt at komme alle disse fantastiske druer i denne "almindelige" Barolo. Dertil også druer fra unge stokke fra alle deres eksisterende enkeltmarker. Samtidig har vi igen gjort et kæmpe scoop - vi har nemlig købt hele årets produktion af "almindelig" Barolo og kan derfor sælge den til en helt uhørt pris - til glæde for Baroloelskere! Duften af røde bær, mørk chokolade, trøffel og cedertræ er intens og yderst elegant. I vanlig Einaudistil besidder vinen også en vis portion mineralitet.

Anmeldelser

  • 91P - Jyllandsposten 24.02.2019:" Umiddelbart tør og stram: skal have luft. Kirsebærsten, pæn dybde. Let cremet struktur. Flot til prisen - "
  • 93P - Vintopti.dk/ Anders Grøndahl:" Et særdeles vellykket forsøg på at skabe en betalbar Barolo. Let og elegant, stadig med nogen syre, kan den sagtens lagre et par år og blive en fuldendt Barolo, som man vil hygge sig med at have betalt så lidt for. Den rummer alle de klassiske Nebbiolo-dyder i både aroma og smag. Om et par år scorer den mindst 94 p i min karakterbog."
  • Druesorter: 100% Nebbiolo - bl.a. fra Bussiamarken.
  • Drikkeklar: Nu og ca. 10 år frem fra høståret.
  • Anbefales til: Okse- og lammekød, fugle- og dyrevildt med kraftig sauce.

Producent beskrivelse

Luigi Einaudi - tidligere præsident i Italien

Grundlæggeren af vingården, Luigi Einaudi, blev Italiens anden præsident i 1948 (efter Enrico de Nicola, der var den første valgte præsident i Italien), men allerede som 23 årig købte Luigi i 1897 en 16 ha. stor ejendom i Dogliani, San Giacomo, med fokus på Dolcetto produktionen. I dag råder vingården over 104 ha. samlet (hvoraf 52 er beplantede) med 11 små vingårde spredt over Dogliani, La Morra og Barolo og selvom den største produktion er Dolcetto, så er Einaudi blevet berømt for sine Baroloer, ikke mindst single vineyard Baroloerne Costa Grimaldi og Cannubi og den nyerhverhvede Bussia.

Pioner i Piemonte

Allerede i 1920'erne aftappede man selv vinen på flasker og havde salg af egen produktion, og det har man gjort lige siden i takt med at vingården blev udvidet. Vingården blev totalt renoveret i 1993 og ledes i dag af Matteo Sardegna.

Cannubi Barolos bedste vinmark

Cannubi er for mange Barolo eksperter den allerbedste Barolomark, placeret i hjertet af selve kommunen Barolo. Allerede Luigi Einaudi forsøgte at købe en del af denne mark i 50'erne, men da sælger hørte det var den Italienske præsident, der var køber, så steg prisen, så det lykkedes først i 1997 at få den eftertragtede mark. Flere andre berømte producenter ejer en del af denne mark, bl.a. Sandrone. Einaudis del af marken er på 2,25 ha. i hjertet af Cannubi med en gammel vingård på toppen af marken. Vinen er i gamle årgange etiketteret som "Nei Cannubi", hvilket betyder "fra Cannubi".

Costa Grimaldi - vingårdens vartegn

Barolo Costa Grimaldi er frugten af Einaudis bedste marker i Barolo, druerne stammer fra Sydøstvendte marker på i alt 1,6 ha. beliggende 310 m over havets overflade. Vinstokkene er i gennemsnit 45 år gamle. Indtil købet af Cannubi marken, var Costa Grimaldi Einaudis mest berømte vin og er vingårdens specialitet.

Barolo, Ludo, Terlo og Dogliani (Dolcetto)

Einaudi laver også en "almindelig Barolo", som fra årgang 2014 bliver kaldet Ludo. Barolo Terlo er vingårdens 3. single vineyard, fra marker beliggende tæt ved Costa Grimaldi. Dogliani er en ny appellation, hvorfra de bedste Dolcettovine stammer, og Einaudi er kendt for at producere en af de allerbedste Dogliani Dolcetto.

Internationale topratings og Gambero Rosso

Einaudi har 1 stjerne i Gambero Rosso, den italienske vinbibel, dvs. har vingården har fået de eftertragtede 3 glas ikke færre end 10 gange! Begge husets top single vinyeards Cannubi og Costa Grimaldi har fået op til 94P Parker og op til 96P i Wine Spectator.