2014-Ata-Rangi-Petrie-Chardonnay

2014 Ata Rangi Petrie Chardonnay

DKK 199,95
pr. fl. v/12 flasker 239,95   pr. flaske

Ata Rangi i Martinborough

Ata Rangi betyder "ny begyndelse" på maori, og var en velvalgt titel til det projekt, som Clive Paton tog hul på i 1980. Naboerne rystede på hovedet af ham, da han solgte sit kvæg og i stedet gik rundt og proppede stiklinger af vinstokke ned i den stenede mark i udkanten af Martinborough-landsbyen. Men Clive Paton blev ved med sit foretagende. Og stiklingerne var såmænd kloner af Pinot Noir-vinstokke fra Domaine de la Romanée-Conti!

Finesse og kompleksitet

I dag regnes Ata Rangi for en af New Zealands bedste vingårde, og Martinborough er et af landets mest eksklusive vindistrikter. Grunden til distriktets succes skal dels findes i det kølige klima, som varmemæssigt placerer sig mellem Loire-dalen og Bourgogne, og dels i den stenede, veldrænede og magre jordbund, som tvinger vinstokkene til at yde deres ypperste. Ata Rangis vine er finesserige og komplekse, og det er netop essensen af Martinboroughs formåen.

Kiwi Grand Cru foran Romanée-Conti

3 gange er Ata Rangi løbet med 1. pladsen og det eftertragtede Trophy for bedste Pinot Noir på International Wine and Spirit Competition i London, samt høstet et utal af andre guldmedaljer i Australien og Asien. Ata Rangi blev som en af kun to vingårde udnævnt til "Kiwi Grand Cru" på en stor Pinot Noir konference i hovedstaden Welleington i 2010. I en Pinot Noir smagning i januar i 2011 arrangeret af Jancis Robinson blev 1991 Ata Rangi valgt som bedste vin foran 1992 Romanée St-Vivant fra Domaine de la Romanée-Conti ... hvilket siger ikke så lidt om vinens lagringspotentiale.

Petrie Vineyard Chardonnay fra Ata Rangi

Petrie-marken ligger ca 20 minutters kørsel nord for Martinborough, på skråninger ned mod Trahati floden. Her kan Clive Pation dyrke Chardonnay med en elegance og finesse, som er ganske enestående. Vinen har en indtagende bouquet med antydninger af jasmin og citrus og mandariner. Smagen er knitrende frisk og munder ud i en sprød, mineralsk finish. Smagt blindt ville de færreste gætte på at denne vin var dyrket udenfor Bourgogne!