2011 Proprietà Sperino Uvaggio Piemonte (fra Isole e Olena)

DKK 229,95
pr. fl. v/12 flasker 279,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Anmeldelser (1)

Vinous.com 92 point

Vin-Info

Varenummer: 62041311
Type: Rødvin
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i: Leveres i karton med 6 stk.
Producent:
Land:
Område: Piemonte
Druesorter: 80% Nebbiolo, 15% Vespolina og 5% Croatina
Anbefalet til: Okse- og lammekød, fugle- og dyrevildt.

Beskrivelse

Proprietá Sperino "Uvaggio" Coste della Sesia

Uvaggio er en nøje udvalgt vin. Alle druer håndhøstes og de tages fra de forskellige parceller, hvor netop den pågældende druesort trives bedst. De første druer (Vespolina og Croatina) høstes i slutningen af september, mens Nebbiolodruerne høstes i midten af oktober. Uvaggio repræsenterer på bedste vin det unikke terrior det kommer fra, og vil give det fleste Baroloproducenter grå hår hvis de skulle stille op mod denne vin i en blindsmagning.

Anmeldelser

  • 92P - Vinousmedia.com v/Antonio Galloni juli 2015: "Tobacco, dried herbs, hard candy, leather, rose petal, earthiness and spices are all laced together in the 2011 Uvaggio. In this vintage, the Uvaggio is dark, rich and textured, with a little more amplitude than normal and a little less freshness, both of which make me thing it is best enjoyed sooner rather than later. Over the last year, the 2011 has put on considerable depth, which, along with the natural richness of the year, results in an Uvaggio that is unusually generous. What a gorgeous wine this is. The 2011 is 80% Nebbiolo and 20% Vespolina, with a dollop of Croatina in the blend. The Nebbiolo is aged in 15HL casks and tonneaux, while the Vespolina is aged in barrique."
  • Druesorter: 80% Nebbiolo, 15% Vespolina og 5% Croatina
  • Lagring: Både i 1500, 500 og en del i 225 liters barriques, både nye og gamle i 22 måneder
  • Anbefales til: Okse- og lammekød, fugle- og dyrevildt.

Producent beskrivelse

Sperino - det tabte Piemonte genopstår

Proprietá Sperino ligger i den lille by Lessona for foden af bjergene i den nordlige del af Piemonte. Selv om man endnu ikke er så internationalt kendt har man en lang vinøs tradition, der dog har været i overhængende fare for at gå i glemmebogen. I slutningen af 1800 tallet var der plantet 40.000 hektar i området, men industrialisering og urbanisering og presset fra de nærtliggende byer Milano og Torino gjorde til, at mange forlod deres jorde og området henstod i forfald i vinøs henseende. Ejendommen Proprietá Sperino blev dog stående og holdt i mange år og var tidligt en ledestjerne, men til sidst måtte man også her indse at det krævede ildsjæle og de rette arvinger der havde vin i blodet at holde dampen oppe.<br></br>

Berømt winemaker løfter arven

Paolo De Marchi, der siden 1976 har skabt sig et navn som en af Toscanas bedste winemakerer på nu berømte Isole e Olena var arving til Proprietá Sperino. Paulo kunne straks se potentialet og havde en drøm om at føre huset tilbage til fordums storhed. Der var dog ikke nogen nem opgave. Markerne der i forgangne tider møjsommeligt var blevet anlagt som skråninger på bjergsiderne stod hen i forfald, og mindre passionerede mennesker havde nok næppe have villet binde an med en sådan gigantisk opgave.

Luca De Marchi - næste generation tager fat

Mens Paulo allerede havde genskabt en vingård i Toscana fra næsten ingenting, så var det helt nyt for sønnen Luca, der dog hurtigt to handsken op og i dag er vingårdens daglige leder. Siden 1999 har de sammen genplantet fortrinsvis Nebbiolo, men også Vespaiola, Croatina og Cabernet Franc og istandsat vinmarker og bygninger, så ejendommen i dag er det nordlige Piemontes førende. Første årgang var 2004 og bliver bedre og bedre år for år.