2010 Bellavista Satén Brut Franciacorta

DKK 369,95
pr. fl. v/6 flasker 444,95   pr. flaske

Vinanmeldelser & Info

Anmeldelser (5)

DinVinGuide 94 point
Gastro 91 point
Luca Maroni 90 point
Winelab.dk
Wine Spectator 90 point

Vin-Info

Varenummer: 67091510
Type: Mousserende
Flaskestørrelse: Helflaske 75 cl.
Leveres i: Leveres i karton med 6 stk.
Producent:
Land:
Område: Lombardiet
Druesorter: 100% Chardonnay
Anbefalet til: Fisk, skaldyr, sushi, risotto og som aperitif

Beskrivelse

Bellavista Satén Brut Franciacorta

Satèn er en mere rund, blød og elegant franciacorta lavet udelukkende på hvide druer (blanc de blancs) og altid brut (tør). Vinen produceres så den naturligt opnår et lavere tryk på under 5 bar (opnås ved at tilsætte mindre sukker tilsat inden flaskegæringen) og dermed har en blødere mousse. En sensuel og forførende franciacorta. Hos Bellavista laves Satèn kun i de bedste Chardonnay årgange. Fin perlende og silkeblød mousse. Strågul farve med gyldent skær. Intens og kompleks duft af ferskenblomst, citrus, honning og hasselnød. Elegant, raffineret og silkeblød i munden med noter af perfekt moden frugt og en flot underliggende friskhed. Utrolig harmonisk og balanceret. Fremstilles kun i ekstremt begrænset mængde.

Anmeldelser

  • 94P - DinVinGuide november 2016: "Smør, citrus og gule mirabeller i duften. Rig og kompleks. God fylde, en rar syre og charmerende gul frugt. Lækker cremet struktur og mousse. Masser af ristet hasselnød i eftersmagen."
  • 91P - Gastro august 2016: "Franciacortas Satèn har lavere tryk end normal Franciacorta og stammer fra chardonnaydruer i højderne, her gæret på egetræ og degorgeret efter godt fem år med gærresterne og kun tilsat 3 g dosage. Tydelig autolysekarakter med smørsyre og croissant, vanilje og overmoden pæresaft. Blomsternoter, tørrede rosenblade, røget varm sten ved siden af et slukket bål, sargentæbleblomst og en klar øllet tone i eftersmagen. Ejeren af Bellavista Vittorio Moretti lancerede Satèn første gang i 1981, og stilen burde være mere populær, også i champagne. Det lavere tryk giver bedre fornemmelse for detaljer i vinen. Franciacorta er ikke champagnens parallel, uanset hvad de siger men er noget i sig selv - mere rustik og 'varm'."
  • 5 stjerner - Winelab.dk d. 25.04.16: "Himmelsk friske italienske bobler. Smør, cirtrus og gule mirabeller i duften. Rigt og komplekst. God fylde, en rar syre og en charmerende gul frugt. Lækker cremet struktur og mousse. Masser af ristet hasselnød i eftersmagen. Særdeles højt niveau for disse italienske bobler, som med kompleksitet rummer et hav af muligheder for at skabe sublime madmatch."
  • 90P - Wine Spectator Magazine april 2016: "Ripe pear, brioche, juicy blackberry and candied lemon zest flavors are set on the soft and creamy mousse of this finely balanced Franciacorta, enlivened by zesty acidity and finishing with a lasting note of sweet pastry cream. Drink now through 2021. 4,580 cases made. -AN"
  • Druesorter: 100% Chardonnay
  • Anbefales til: Fisk, skaldyr, sushi, risotto og som aperitif

Producent beskrivelse

Franciacorta - italienske bobler på champagneniveau

Området Franciacorta ligger i Norditalien nordøst for Milano. Området blev skåret ud af bjergene for 50000-150000 år siden af en alpin gletsjer. Gletsjerens skabte på sin vej ned fra Alperne, 50 km væk, en korridor for kølige briser som lufter vinstokkene. I den modsatte enden af korridoren, blokere især Monte Orfano bjerget for den varme luft fra Syditalien. Det køligere klima og en mineralrig stenet kalkstensjord gør, at man i dette område kan fremstille fantastisk elegante mousserende vine. Den første mousserende vin produceret i Franciacorta så dagens lys så sent som i 1961 og først i 1980'erne oplevede området et kvalitets boom, der endelig i 1996 ledte til at Franciacorta fik den højeste italienske kvalitetsstatus DOCG (Der findes også en DOC Curtefranca for hvid- og rødvine lavet på internationale druesorter). Vinene laves på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Bianco (maks. 50%) efter den traditionelle champagne metode, hvor anden gæringen sker på flaske. Dog er lovgivningen faktisk skrappere end i Champagne på en del punkter: Høstudbyttet må maks. være på 100 hl mod 150 hl i Champagne og vinen skal ligge på bærmen i mindst 18 måneder (mod 15 i Champagne). Franciacorta producenterne er også forpligtiget til at sætte datoen for sboccatura (degorgering) på bagside etiketten. Den største forskel på champagne og franciacorta er dog, at produktionen er på bittesmå 15 millioner flasker sammenlignet med Champagnes ca. 300 millioner flasker/år. Pga. den høje kvalitet og en stor efterspørgsel kan vinene (især fra de bedste producenter) være svære at få fat på - det er ikke vine man er heldig at finde hos alle vinhandlere.

Bellavista - Italiens bedste bobler

Bellavista har i over 30 år fungeret som en katalysator for hele Franciacorta appellation, og drivende kraft bag kvalitetsrevolutionen, som har givet området sit ry for mousserende vine i en klasse for sig. Ejendommen blev grundlagt, da Vittorio Moretti købte bakken kaldet "Bellavista", på grund af den fantastiske udsigt, i begyndelsen af 1970'erne. Hans bedstefar var vinavler i Franciacorta, hvor Moretti blev født, og efter at have tjent en formue indenfor byggeri, vendte han tilbage for at købe denne fremragende jord. I starten lavede Moretti kun vine til sig selv og hans venner, men i 1981 mødte han en ung vinproducent kaldet Mattia Vezzola, som imponerede med hans passion og viden. Ud af dette møde blev der født et partnerskab, der har forvandlet Bellavista til Italiens førende producent af mousserende kvalitetsvin.

Bellavista - Ekstrem kvalitet fra mark til flaske

Bellavista har champagne som deres rollemodel, og deres tilgang til produktionen er ekstremt kvalitetsbevidst - der skæres igen hjørner! Vingården har 190 hektar vinmarker fordelt på hele 107 parceller i 10 forskellige underzoner i Franciacorta. Alle parceller dyrkes efter bæredygtige principper og høstes først i hånden når den enkelte parcel er klar, hvilket kan betyde mange høstdage. Parcellerne gæres hver for sig og delvist på egetræsfade. Beslutningen om malolaktisk gæring foretages afhængigt af årgangen. I maj efter høsten smages alle base vinene og de endelige blends stikkes sammen. Det er yderst sjældent at man i Franciacorta har den luksus, at have et lager af vins de réserve som i Champagne, men det har Bellavista. Disse vine fra tidligere årgange, tilføjer dybde, kompleksitet og kontinuitet til Bellavistas non-vintage cuveer. Vinene aftappes herefter direkte på samtlige flaskestørrelser, inden 2. gæringen (som skaber boblerne i vinene). Et team på 5 ansatte foretager den såkaldte remuage i hånden (hvor flaskerne drejes langsomt på pupitres/stativer, så bundfaldet falder ned i flaskehalsen). Bellavistas vine lagrer på bærmen i mindst 3 år, men dette er langsomt stigende til 4 år. Den endelige dosage varierer fra år til år men ligger på omkring 8 g/L for standard cuveen, 7 g/L for Gran Cuvée og 3 g/L for de øvrige vine. Med denne ekstremt høje standard i alle led af produktionen er det ikke så underligt at Bellavista Franciacorta i blindsmagninger, har placeret sig på lige fod med franske top champagner; og har endda vist sig at kunne slå en del af dem.

Parker favorit

"A leading producer in Franciacorta, Bellavista farms 190 hectares of vines parceled into 107 individual micro crus. Each one is vinified separately and later assembled into the various blends. Legendary Italian entrepreneur Vittorio Moretti started by making a few bottles to gift to his friends in the early 1970s. By the late 1970s, his celebrated brand had demonstrated that Italy has the potential for top- notch sparkling wine." - Citat Robert Parker's The wine Advocate 2013 "... hands-down the qualitative leader in Franciacorta" - Citat Robert Parker's The wine Advocate 2009 "Bellavista set the standard in Franciacorta." - Citat Robert Parker's The wine Advocate 2007 "The reference point for brilliantly pure, elegant, Italian sparkling wine, this offering can stand up to the finest Champagnes." - Citat Robert Parker's The wine Advocate 2002